VIDNA OŠTRINA U KASNIM GODINAMA NORMALNA: Doktorka Zora Ignjatović otkriva da li starenje neminovno vodi ka gubitku vida?

V. N.

04. 12. 2021. u 13:14

STARENjE oka je proces koji, ukoliko nema pridruženih oboljenja, ne dovodi do slabljenja vida, objašnjava doktorka Zora Ignjatović.

ВИДНА ОШТРИНА У КАСНИМ ГОДИНАМА НОРМАЛНА: Докторка Зора Игњатовић открива да ли старење неминовно води ка губитку вида?

Foto: Pixabay

 - Vidna oštrina i u dobokoj starosti može biti sasvim normalna, uz odgovarajuća optička pomagala. Neke finese se menjaju. Na primer, sa starenjem očnog sočiva pojavljuju se neke aberacije u prelamanju svetlosti i stvaranju slike, može se promeniti i kontrastna osetljivost, pojaviti senilni prsten na periferiji rožnjače, doći do suvoće oka, ali sve to ne utiče bitno na vid. Starije osobe normalno gube sposobnost sočiva da se refleksno prilagođava gledanju na blizinu, pa koriste naočare za čitanje.

- Međutim, vremenom se može dogoditi da dođe do promena u strukturi očnog sočiva, manje u slučaju nastanka tzv. skleroze sočiva, a više kod jednog tipa katarakte, tako što sočivo zadeblja, pa se svetlost prelama pod većim uglom, a osoba počinje bolje da vidi na blizinu. Tako se mogu videti stariji ljudi koji čitaju bez naočara. Ali, u tom slučaju, oni počinju lošije da vide na daljinu i potrebna im je minus korekcija naočarima, kaže doktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba