TEST I NA BAKTERIJU: Evo kada je neophodno da se uradi gastroskopija

I. K.

22. 11. 2021. u 11:11

JEDAN od uzročnika pojave gastroezofagusne refluksne bolesti (GERB) je i infekcija helikobakterijom.

ТЕСТ И НА БАКТЕРИЈУ: Ево када је неопходно да се уради гастроскопија

Foto Shutterstock

Zbog toga je u postavljanju konačne dijagnoze GERB, odnosno sprovođenju njegovog lečenja, ključno ispitati i prisustvo ovog mikroorganizma.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da ukoliko postoji sumnja na GERB, neophodno je da se uradi gastroskopija sa biopsijama sluznice dna želuca i poslati uzorak na patohistološku proveru:

- U standardnu proceduru tokom ovog pregleda spada i utvrđivanje prisustva helikobakterije u tkivu želuca. Osim gastroskopijom dokaz o postojanju helikobakterije može se dobiti i putem izdisajnog testa, iz stolice ili iz krvi.

Kada se potvrdi da je uzrok vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak (GERB) helikobakterija jedini način lečenja je da se ova bakterija odgovarajućim lekovima potpuno iskoreni.

- Taj terapijski protokol je po pravilu vrlo efikasan i potpuno iskorenjivanje helikobakterije obično donosi poboljšanje na duže vreme - kaže dr Marković.

- Ako terapija nije bila uspešna, ukoliko se radilo i o mogućoj reinfekciji, trebalo bi je ponoviti.

Za procenu da su lekovi pomogli da se helikobakterija eliminiše, na prvom mestu po pouzdanosti je izdisajni test, kaže naš sagovornik:.

- Ponekad se desi da se nakon uspešno sprovedene terapije protiv helikobakterije, simptomi u okviru refluksne bolesti jednjaka vrate i zato je potrebno praćenje pacijenta od strane iskusnog gastroenterologa.

Do pojave GERB može da dovede i želudačna kila, trudnoća, svakodnevno konzumiranje čokolade, pržene ili masne hrane, citrusnog voća, sokova od citrusa, paradajz sosa, često konzumiranje kafe i alkohola, pušenje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)