HRONIČNA NADUTOST: Doktor Srđan Marković otkriva kako se leči ovo oboljenje

V. N.

04. 11. 2021. u 11:11

NADUTOST je veoma neprijatna pojava, vrlo često je uzrok većih problema koji postoje u organizmu. Međutim, u nekim slučajevima ona prelazi u hronično oboljenje. Na pitanje kako bi mogla da se leči hronična nadutost odgovara gastroenterolog Srđan Marković.

ХРОНИЧНА НАДУТОСТ: Доктор Срђан Марковић открива како се лечи ово обољење

Foto Arhiva

 - Nadutost može da bude posledica funkcionalnog problema digestivnog trakta, nervoznog creva, a retko i znak ozbiljnijeg problema. Kada je reč o funkcionalnim poremećajima svakom pacijentu mora da se pristupi individualno. Kod pacijenata kod kojih je nadutost pratilac sindroma nervoznih creva, jedna od najdelotvornijih terapija je FUDMAPS dijeta, objašnjava doktor.

 - Ona podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata koji se ne apsorbuju u tankom crevu i koji zbog toga izazivaju nadimanje. Istraživanja pokazuju da primena ovakvog načina ishrane tokom jednog do nekoliko meseci pokazuje efikasnost kod 80 odsto pacijenata, uglavnom mlađih žena. Istovremeno, probiotik može da bude od značaja, ali i drugi preparati koji uklanjaju višak gasova iz debelog creva. "Instant" uzimanje preparata se ne savetuje, precizirala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije