SAMO TESTIRANJE OTKRIVA DA LI JE GRIP ILI KOVID: Simptomi infekcije virusom korona lako mogu da se pomešaju sa sezonskim oboljenjem

I. K.

16. 11. 2021. u 11:11

BOL u grlu, povišena temperatura, slabost i drugi simptomi koji mogu da se povežu sa kovidom 19, ne moraju nužno da znače i da ste inficirani virusom korona, jer već ima i gripa, iako virus influence, bar zvanično, još nije potvrđen u cirkulaciji.

САМО ТЕСТИРАЊЕ ОТКРИВА ДА ЛИ ЈЕ ГРИП ИЛИ КОВИД: Симптоми инфекције вирусом корона лако могу да се помешају са сезонским обољењем

Foto shutterstock

U ordinacijama opšte medicine potvrđuju da od 45 pacijenata, koliko u proseku imaju u smeni, svaki sedmi ima visoku temperaturu i respiratorne tegobe, a negativan je na kovid.

To znači da imaju neku od respiratornih infekcija izazivanih virusima prehlade ili gripa.

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da klinički pregled neće biti dovoljan da bi se razlikovala infekcija virusom influence od one koju uzrokuje korona:

- Simptomi gripa i kovida umnogome se preklapaju. Testiranje, bilo antigensko ili PCR, biće najpouzdaniji način da se zna koji virus je uzrok infekcije. Mada, i tu bi trebalo biti obazriv, jer znamo da ni test na koronu nije sto odsto pouzdan, tako da će i klinička slika i laboratorijske analize za nas lekare da budu veoma važni.

Pre pandemije kovida, grip se od ostalih respiratornih infekcija razlikovao po tome što simptomi nastaju naglo, a to bi po rečima dr Jokovića i sada mogao da bude kriterijum za diferencijaciju.

- Dok grip nastupa naglo i temperatura odmah skoči i bude visoka, korona se uglavnom postepeno razvija, temperatura je u početku blago povišena i polako raste, kao i ostali simptomi - kaže naš sagovornik.

- Ipak bi trebalo testirati pacijenta, jer iskustva iz kovid-ambulante pokazuju da i virus korona može da dovede do naglog pogoršanja, tačnije izrazitog skoka telesne temperature i pojave bolova u celom telu.

S obzirom na to da je prošle godine sezona gripa bila blaga, epidemiolozi upozoravaju da bi ove godine moglo da se potvrdi pravilo da posle blagog, dolazi jači udar gripa.

- Prošle godine virus korona je bio dominantan virus i zbog pravila interferencije virusa, potpuno je potisnuo virus gripa - kaže dr Joković.

- Ostaje nam da vidimo kakva će situacija da bude ove godine.

Grip, takođe, može da da tešku kliničku sliku, kao i da se iskomplikuje pojavom bronhitisa, sinuzitisa pa i upale pluća. U najvećem riziku su stariji, koji su protokom vremena češće bili u kontaktu sa virusom gripa, pa bi po toj logici trebalo da budu otporniji na njega, ali - nisu. Razlog su godine, i još više pridružene hronične bolesti.

Zato se tim kategorijama i savetuje imunizacija protiv influence. Iako ni ta vakcina ne štiti sto odsto od infekcije, sprečava teže forme bolesti i komplikacije. Grip, u svakom slučaju treba odležati, jer i ovo sezonsko oboljenje može da ostavi teže posledice po zdravlje ako se pravilno ne lači, recimo da ošteti srčani mišić.

Kovid 19

Sa mutiranjem virusa korona menjali su se i simptomi infekcije. Nepromenjeno je da kovid 19 obično ne počinje naglo, već se bolest razvija postepeno, a pogoršanja se najčešće registruju posle sedmog dana od početka simptoma. Gubitak čula mirisa, koji je bio dominantan simptom kod alfa soja, sada nije među četiri najčešća. Za delta soj, dominantan i kod nas, i u svetu, karakteristični simptomi su glavobolja, bolovi u grlu, curenje nosa, i povišena temperatura.

Grip

Simptomi koji su karakteristični za grip su suzne oči, visoka temperatura, pojava lomnosti i bolova u celom telu i glavobolja. Za razliku od obolelih od obične prehlade virus gripa primorava zaraženog da miruje i leži u krevetu jer su bolovi u zglobovima jaki, gubi se apetit, koža je osetljiva na dodir. Visoka temperatura obično traje četiri do šest dana, oporavak je relativno spor, i kašalj, umor, malaksalost, slab apetit mogu da traju i nekoliko nedelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista