VEŽBE PROTIV KOSTOBOLJE: Jesenje vreme donosi sa sobom probleme za mlađe ljude

V. N.

22. 10. 2021. u 14:30

JESENjE vreme po pravilu prati kostobolja. Od bolova u zglobovima neretko pate i mlađi ljudi kod kojih degenerativne promene lokomotornog sistema nisu toliko uznapredovale.

ВЕЖБЕ ПРОТИВ КОСТОБОЉЕ: Јесење време доноси са собом проблеме за млађе људе

Foto: Depositphotos

Reumatolozi savetuju da se ne bi trebalo povlačiti u mirovanje usled bolova, već naprotiv, telo bi stalno trebalo stavljati na nova fizička iskušenja. Jer, dokazano je da rekreacija deluje kao analgetik. Naravno, uslov je da bolovi nisu uzrok nekog ozbiljnijeg oboljenja skeletnog sistema koje zahteva medicinski program vežbi.

Fizička aktivnost doslovno "podmazuje" zglobove i razmrdava telo, što pozitivno utiče i na mentalno stanje. Praktično govoreći tmurno vreme ima mnogo manji negativan uticaj na raspoloženje ako ste u dobroj telesnoj formi.

Sve predložene vežbe radite u skladu sa trenutnim mogućnostima, što znači da svaki pokret treba da prija. Dišete ravnomerno i ne pravite nagle okrete ili savijanja.

* * * * * * * * *

1. Zagrevanje

Da biste ubrzali cirkulaciju i pripremili telo za vežbanje, najpre istrčite jednu kraću razdaljinu u tempu koji vam odgovara. Pre trčanja kružnim pokretima zagrejte vrat, ramena, kukove, kolena i skočne zglobove.

* * * * * * * * *

2. Struk i bočni trbušnjaci

Zauzmite raskoračni stav i lagano se okrećite u struku, tako da noge miruju, a pomerate samo gornji deo tela. Kontrolisanim pokretom, što znači snagom mišića, okrećite se ulevo i udesno. Vežba je odlična jer poboljšava pokretljivost kičmenog stuba i aktivira bočne trbušne mišiće.

* * * * * * * * *

3. Ramena

Podižite ruke od tela dok ne budu u visini ramena da biste povećali kapacitet pluća i "podmazali" mišiće ramenog pojasa. Duboki udah prati podizanje, a ravnomerni izdisaj supštanje ruku.

* * * * * * * * *

4. Leđa i butine

Zauzmite širi raskoračni stav i spustite gornji deo tela ka sredini. Zatim se okrećite najpre ka jednoj, a potom ka drugoj nozi. Svaki pokret kontrolišite snagom mišića stomaka i leđa (ne povijajte leđa već zategnite mišiće leđa i stomaka i na taj način upravljajte kretanjem). Vežba je namenjena istezanju leđa i zadnje strane butine i odgovara onima koji dugo sede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a