ALKOHOLI BILJNOG POREKLA: Lešnici puni zdravih masnoća

V. N.

12. 10. 2021. u 16:00

LEŠNICI pored značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, minerala i vitamina, sadrže i fitosterole.

АЛКОХОЛИ БИЉНОГ ПОРЕКЛА: Лешници пуни здравих масноћа

Foto: Depositphotos

To su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla, a cenjeni su jer sprečavaju kardiovaskularne bolesti i tumore.

Oleinska masna kiselina je još jedana izvrsna hranljiva materija koju sadrže lešnici.

Ona deluje na snižavanje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara.

Značajno svojstvo ove masne kiseline je njeno pozitivno delovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Lešnici sadrže i omega 3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Zanimljivo je da je lešnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se za samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna kiselina je neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Nutricionisti preporučuju umerenu konzumaciju lešnika, do 30 grama na dnevnom niovu. Lešnik je odlična zamena za masne grickalice, jer pruža dovoljno energije, a ukoliko se unosi u umerenoj količini ne uzrokuje pojavu viška kilograma. 

ELIKSIR ZA ARTERIJE

Od lešnika, cvekle, peršuna, i belog luka pravi se smesa koja pomaže protiv ateroskleroze. Potrebno je skuvati jednu manju cveklu, zatim je iseckati i preliti šakom samlevenih lešnika. Začiniti sitno seckanim listovima peršuna i malim čenom belog luka, takođe iseckanog. Ovu zdravu salatu koja štiti arterije treba pojesti odmah, i uvek napraviti svežu, bar tri puta nedeljno.

ARONIJA efikasno uklanja simtpome nastale usled infekcije urinarnog trakta, prvenstveno izazvane ešerihijom. Glavni razlog za ovo lekovito svojstvo je hininska kiselina, koja se nalazi u aroniji. Za probleme urinarnog trakta najbolje je koristiti sok od ovog bobičastog voća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a