NIJE SVAKA KUGLICA NA KAPKU ČMIČAK: Antibiotik samo u slučaju infekcije

I. K.

19. 09. 2021. u 11:00

NIJE svaka grudvica ili kuglica na koži kapka čmičak. Ukoliko nije bolna onda je reč o halacionu, odnosno nakupljanju sadržaja neke od lojnih žlezda u unutrašnjosti kapka, a kada je kapak otekao i bolan je onda se radi o hordeolumu (čmičku).

НИЈЕ СВАКА КУГЛИЦА НА КАПКУ ЧМИЧАК: Антибиотик само у случају инфекције

Foto: Depositphotos

Doktorka Zora Ignjatović, hirurg-oftalmolog kaže da je čmičak u stvari gnojno zapaljenje u kapku, obično lokalizovano oko korena dlake.

 - Obično počinje crvenilom i lokalnim otokom kapka, uz osećaj bola i grebanja. Ubrzo se formira bolna grudvica koja u daljem toku može da pukne i da iscuri deo gnojnog sadržaja sa stvaranjem krastice, a da se od ostatka formira unutrašnji ožiljak (granulom).

Da do toga ne bi došlo, dr Ignjatović savetuje lečenje antibiotskim kapima i mastima koje se stavljaju u oko nekoliko puta dnevno.

 - Veoma retko je potrebno i da se antibiotik pije - napominje naša sagovornica. - To se samo propisuje u slučajevima kada se infekcija širi van kapka. Takođe se savetuju i suve tople obloge, a ukoliko dođe do formiranja tečnog gnoja (kolikvacije), potrebno je da se hirurški napravi mali rez i isprazni gnojni sadržaj pre nego što pukne i spontano se isprazni.

Promena u kapku koja imitira čmičak - halacion obično se javlja kod osoba koje imaju neke specifične osobine kože.

 - On nastaje usled nakupljanja sadržaja neke od lojnih žlezda u unutrašnjosti kapka usled zapušenja njihovih kanala, a manifestuje se kao bezbolna kuglica - kaže dr Ignjatović.

 - Leči se najčešće hirurški pražnjenjem sadržaja. Ako se promena inficira, leči se isto kao i čmičak. Pokazalo se da kada su osobe sklone formiranju halaciona dovoljno je da popiju kuru antibiotika tetraciklina, usled čega dolazi do dužeg perioda smirivanja procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna