DOKTOR NEMANJA SLAVKOVIĆ OTKRIVA: Mora li osteosintetski materijal da se ukloni iz tela?

V. N.

18. 09. 2021. u 11:00

ČESTA pitanja kod preloma jesu ona o načinu saniranja na što bolji i bezbolniji način. Doktor Nemanja Slavković objašnjava da li osteosintetski materijal mora da se ukloni iz tela.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ ОТКРИВА: Мора ли остеосинтетски материјал да се уклони из тела?

Foto: V. Danilov

 - Vađenje takozvanog osteosintetskog materijala koji se koristi najčešće kod operacija preloma u najvećem broju slučajeva ne zahteva naknadno uklanjanje. U zavisnosti od vrste i mesta preloma koštano zarastanje se očekuje u rasponu od tri do šest meseci, retko duže od toga. Uprkos tome, preporuka je da se, ukoliko postoji potreba, osteosintetski materijal uklanja najranije 18 meseci od operacije, objašnjava dr Nemanja Slavković, ortoped.

Takođe, on dodaje da razlozi za to mogu biti estetske prirode ukoliko se materijal može pipati kroz kožu, ili funkcionalni ukoliko preko njega prelazi neka tetiva, te prouzrokuje određenu vrstu nelagode. Jedini bitni medicinski razlozi za uklanjanje su prisustvo infekcije, pucanje osteosintetskog materijala ili potreba za novom hirurškom intervencijom u toj regiji.

Ukoliko je materijal od nerđajućeg čelika, onda se mora ukloniti pre ulaska u jako magnetno polje, tj. magnetnu rezonancu. U poslednje vreme se za izradu dominantno koristi titanijum, sa kojim je korišćenje magnetne rezonance moguće, precizira ortoped.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)