APLIKACIJA ZA PROCENU ISHRANE: Prekomerni unos zasićenih masti i i šećera može da vas košta života

V. N.

10. 09. 2021. u 14:00

PREKOMERNI unos zasićenih masti i dodatog šećera vodeći su uzrok prevremene smrtnosti među odraslima u SAD, i smatraju se uzrokom gotovo 700.000 smrtnih slučajeva svake godine, ali nutricionistička istraživanja usmerena na poboljšanje zdravlja često predstavljaju izazov zbog ograničenja u tačnom praćenju unosa hrane učesnika.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ИСХРАНЕ: Прекомерни унос засићених масти и и шећера може да вас кошта живота

Foto: Depositphotos

Aplikacija za procenu ishrane

Nova studija koju vodi Univerzitet u Arizoni iz oblasti zdravstvenih nauka ima za cilj da razvije novu mobilnu aplikaciju za procenu ishrane koju će istraživači koristiti i koja će učesnicima studije pomoći da tačnije prate unos zasićenih masti i dodatka šećera.

Tradicionalno, procene unosa zasićenih masti i dodanih šećera mere se u istraživačkim studijama pomoću upitnika za učestalost hrane ili 24-časovnih opoziva dijete. Problem je što su ove metode skupe za istraživače, a i nepouzdane s obzirom na pristrasnost i pogrešno izveštavanje učesnika studija.

Istraživači kažu da postojeće potrošačke aplikacije za praćenje hrane, iako popularne, ne vode do baza podataka o hranljivim sastojcima. To ih čini ograničenim u mogućnosti da se koriste u istraživačkim studijama.

Aplikacija koju sada razvijaju biće prva, potpuno automatizovana mobilna alatka za procenu dijetetske ishrane, koju istraživači mogu koristiti za prikupljanje tačnijih podataka o ishrani.

Aplikacija će podstaći učesnike da više puta dnevno prijave svoj nedavni unos sa liste najčešće konzumirane hrane i pića koja doprinose najvećim količinama zasićenih masti ili dodatog šećera u američkoj ishrani. Dobijeni podaci pružiće istraživačima tačniju sliku o potrošnji hrane, omogućavajući im da daju bolje preporuke za poboljšanje zdravlja i dobrobiti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju