OPERACIJA POLIPA: Doktorka Svetlana Valjarević otkriva koliko je komplikovan zahvat za uklanjanje benigne patologije nosa

V. N.

10. 09. 2021. u 11:00

POLIPI u nosu su formacije koje se nalaze u nosnoj šupljini, ali nekada mogu da se nađu i u sinusu i ćelijama. Doktorka Svetlana Valjarević specijalista ORL odgovara na pitanje koliko je komplikovana operacija polipa u nosu i u sinusima.

ОПЕРАЦИЈА ПОЛИПА: Докторка Светлана Ваљаревић открива колико је компликован захват за уклањање бенигне патологије носа

Foto: Arhiva Novosti

 - Nosno-sinusna polipoza je benigna patologija nosa, a reč je o izraslinama hipertrofične sluznice nosa i sinusa. Polipozne mase uklanjaju se u opštoj endotrahealnoj anesteziji kroz nozdrve, pa ožiljaka na licu nema, a postoperativni tok je relativno lak. Operacija je, ipak, zahtevna i delikatna. Stopa uspešnosti endoskopske hirurgije nosa je od 76 do 97 odsto, jer se kod nekih pacijenata polipi vraćaju. Recidivi polipa češći su među pacijentima koji imaju astmu, alergije, intoleranciju aspirina, cilijarnu diskineziju. U toku same operacije moguće su brojne komplikacije, s obzirom na to da su paranazalni sinusi u bliskom kontaktu sa očnom dupljom, velikim krvnim sudovima, nervima glave i lobanjskom jamom, objašnjava doktorka Valjarević. 

Ona dodaje da pre svake endoskopske operacije sinusa neophodno je uraditi skener paranazalnih šupljina zbog uvida u to koji sinusi su zahvaćeni polipoznim masama, ali i zbog upoznavanja sa anatomskim detaljima i odnosima sinusa sa očnom dupljom, velikim krvnim sudovima, nervima glave i lobanjskom jamom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri