KADA JE NEOPHODAN PREGLED KOD ORTOPEDA? Evo šta treba da radite kada se upale kosti stopala

I. K.

06. 09. 2021. u 19:20

BOL u stopalu, neposredno iza prstiju, koji se javlja prilikom hoda, fizičke aktivnosti ili nakon nošenja visokih potpetica najčešće je uzrokovan upalom metatarzalnih kostiju. Doktor Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica" kaže da su u slučaju ovih bolova veoma efikasni ulošci za stopalo koji rasterećuju njegov prednji deo.

КАДА ЈЕ НЕОПХОДАН ПРЕГЛЕД КОД ОРТОПЕДА? Ево шта треба да радите када се упале кости стопала

Foto: Depositphotos

 - Upala metatarzalnih kostiju sama po sebi ne predstavlja ozbiljno stanje, ali moguće je da dugotrajno utiče na radnu, posebno sportsku aktivnost. Zato je pregled kod ortopeda neophodan, naročito ukoliko bol ne prolazi nakon nekoliko dana smanjenih aktivnosti. Jer, samo specijalista ortopedije može da isključi neki drugi uzrok bola u ovoj regiji, kao što su različiti deformiteti stopala, Mortonov neurinom ili stres prelom matatarzalne kosti, objašnjava doktor Slavković.

Upala ovog dela stopala nije retka kod ljudi koji trče, ali je ona često i posledica neodgovarajuće obuće, uključujući tu i cipele sa visokom štiklom.

 - Gojazne osobe, kao i pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa ili gihta, takođe su skloni metatarzalagijama - kaže dr Slavković.

 - Bol je prisutan celom širinom stopala, neposredno iza prstiju, prolazi nakon mirovanja i prekida kontakta sa podlogom, a pojačava se tokom stajanja ili trčanja, posebno u fazi odbacivanja prednjim delom stopala. Najčešće, i veoma uspešno, ovo stanje leči se smanjenjem aktivnosti u periodu od 10 do 14 dana, lokalnim hlađenjem i upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024