POŠTOVANJE PRAVILA ANTISEPSE: Gnojna upala zbog pogrešnog davanja injekcije

I. K.

16. 08. 2021. u 09:27

ZBOG primanja injekcija ponekad mogu da nastanu toliki problemi, koji moraju da se leče hirurški. Naime, na mestu uboda dolazi do upale, a ispod dublje u koži formira se gnojni apsces. Da bi se izlečio, neophodan je hirurški rez i njegovo čišćenje.

ПОШТОВАЊЕ ПРАВИЛА АНТИСЕПСЕ: Гнојна упала због погрешног давањa инјекције

Foto: Depositphotos

Viša medicinska sestra Jelena Dragićević iz Doma zdravlja Voždovac kaže da bi se izbegla gnojna upala usled primanja inekcija, moraju strogo da se poštuju pravila antisepse:

 - Pre svakog davanja injekcije obavezno je pranje ruku, a prilikom pripreme leka obavezno je menjanje igle. Znači, jednom iglom se navlači lek, a drugom, potpuno sterilnom, ubada se u mišić pod uglom od 90 stepeni. Mesto uboda bi trebalo dezinfikovati alkoholom, nakon toga sačekati petnaestak sekundi da se mesto osuši, pa tek onda izvršiti aplikaciju leka.

Naša sagovornica kaže da se ponekad pri davanju injecija dešavaju greške, i upravo je to razlog nastanka apscesa.

 - Prilikom određivanja mesta uboda neophodno je da se izbegnu čvorovi, koji mogu da se formiraju nakon duže primene intramuskularnih injekcija - kaže Jelena Dragićević. - Davanje leka uvek bi trebalo obavljati sporije, a nakon injekcije bi trebalo izvršiti pritisak, a ne masažu ubodnog mesta.

U mišićno tkivo unose se lekovi u injekcijama rastvoreni u vodi, ulju i suspenzije. Injekcija bi, po pravilu, trebalo da se daje u gornji spoljni deo debelog mesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest