IZNENADNA POJAVA MODRICA: Momenti u kojima hitno morate zatražiti lekarsku pomoć

S. K.

15. 08. 2021. u 17:00

ČESTO uzroci modrica mogu biti nepoznati, ponekad je to jači udarac, međutim, postoje situacije kada su oni pokazatelji određenih oboljenja. U tom slučaju neophodno je posetiti lekara.

ИЗНЕНАДНА ПОЈАВА МОДРИЦА: Моменти у којима хитно морате затражити лекарску помоћ

Foto: Depositphotos

Ako postoji velika, masivna modrica koja izgleda kao krvarenje ispod kože potrebna je hitna medicinska pomoć. Povrede organa su takođe hitan slučaj, ukoliko su modrice vrlo bolne ili crne i otečene, bilo bi dobro da se obratite lekaru. Konsultacije sa doktorom o modricama treba praktikovati ukoliko iznenada počnu da se pojavljuju više nego ranije, ukoliko njih prate drugi problemi, ili modrice sporo zarastaju.

Retko naglo povećanje krvarenja, uključujući modrice, može biti znak raka. Rak koji utiče na krv i koštanu srž, poput leukemije, može prouzrokovati modrice.

Modrica se javlja kada se krv “zaglavi“ ispod kože, obično zbog udara koji ošteti sićušni krvni sud. Lekovi koji povećavaju krvarenje takođe mogu biti jedan od uzroka. Neki popularni razređivači krvi uključuju aspirin, varfarin, heparin itd. Ukoliko uzimate takve lekove i pored toga primetite veći broj modrica, obratite se lekaru.

Bolest jetre može prouzrokovati problem onda kada prestane da proizvodi proteine koji pomažu u zgrušavanju krvi. Kao rezultat, osoba može doživeti prekomerno krvarenje i lake modrice. Takođe, mnoga genetska stanja mogu dovesti do toga da se krv čoveka zgrušava polako ili nikako. Kada genetski poremećaj krvarenja prouzrokuje modrice, moguće je da osoba doživi krvarenja opasna po život. Nedostatak vitamina takođe može stvoriti modrice. Određeni vitamini omogućavaju telu da zaraste, a krv da se zgruša. Ovaj problem je prilično lako ispraviti. Međutim, važno je da lekar dijagnostikuje nedostatke testom krvi kako bi mogao da preporuči odgovarajući dodatak vitaminu.

Upaljenje krvnih sudova može biti jedan od izazivača modrica, vađenje krvi iz vene ponekad napravi male podlive, kroz nekoliko dana modrica menja boju i nestaje onda kada se vena oporavi. Ukoliko je uporna, lekar može preporučiti kremu koja će pomoći vrlo brzo.

U većini slučajeva sigurno je sačekati da se vidi da li se modrica sama rešava. Ponekad je potrebno samo nekoliko dana i ona će nestati. Modrice ne moraju nužno značiti da osoba ima zdravstvenih probelma

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!