ZBOG TROVANJA HRANOM MNOGI MORAJU NA INFUZIJU: Temperatura i dehidratacija kao posledice pokvarenih prehrambenih proizvoda

I. Kovačić

03. 08. 2021. u 15:10

UKOLIKO u ovo doba godine ručak zaboravite van frižidera, ili ga kupite na kiosku ili restoranu koji ima loše higijenske uslove možete da iskusite veoma neprijatno stanje. Trovanje hranom, po pravilu, dovodi do skoka telesne temperature, povraćanja, dijareje i vrlo često do teške dehidriranosti, zbog čega je neophodna infuzija. Takva stanja su u ovo doba godine češća nego inače, jer toplo i vlažno vreme "ide naruku" bakterijama i drugim mikroorganizmima koji mogu da zatruju hranu.

ЗБОГ ТРОВАЊА ХРАНОМ МНОГИ МОРАЈУ НА ИНФУЗИЈУ: Температура и дехидратација као последице покварених прехрамбених производа

Foto: Depositphotos

Simptomi trovanja hranom mogu da budu različiti, od asimptomatskih i blagih do težih formi praćenih dehidratacijom i poremećajem opšteg stanja organizma.

- Teža klinička slika može se registrovati kod male dece, starijih osoba, i onih koji imaju neke pridružene bolesti - kaže prof. dr Ivan Jovanović, gastroenterolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. - Da bi se stanje saniralo osnovna je nadoknada tečnosti. Međutim, ponekad je neophodna i hospitalizacija, ali u najvećem broju slučaja simptomatsko lečenje daje rezultate i pacijent već za dva do tri dana može ponovo da bude na nogama.

Tegobe nekad traju nedeljama

NAJČEŠĆI simptomi crevnih zaraznih bolesti su dijareja, povišena telesna temperatura, bol u stomaku, povraćanje, glavobolja, malaksalost. Tegobe mogu da traju u zavisnosti od prouzrokovača od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da se bolesti koje se prenose putem zagađene hrane leti dva puta češće:

- Sveže meso je najviše na udaru mikroorganizama, a slede jaja, mleko, a zatim voće i povrće. Najčešće registrovane crevne zarazne bolesti u našoj zemlji su salmoneloze, a zatim slede bakterijske alimentarne intoksikacije (izazivač je toksin koji luči bakterija) - kažu u "Batutu". - Do zagađenosti mogu da dovedu i brojni drugi mikroorganizmi, među kojima su i virusi i paraziti, a osim intoksirane hrane, opasnost preti i od zagađene vode i prljavih ruku.

Stomačni problemi čiji je put prenosa hrana, kod nas najčešće imaju porodični karakter.

- Konzumiranje iste, zagađene hrane u okviru porodice dovode do toga da svi članovi istovremeno ispolje stomačne tegobe - navode u "Batutu". - Jer, u letnjim mesecima usled neadekvatnog čuvanja namirnica, osim mikroorganizmima, hrana može da se zagadi i mehanički od strane insekata i glodara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna