FARMAKOLOG SLOBODAN JANKOVIĆ RAZREŠAVA DILEMU: Lek za hipertenziju uvek na prazan želudac

V.N.

16. 07. 2021. u 14:11

IAKO u našem narodu važi pravilo da je lek najbolje da se pije na pun stomak, to nije uvek dobro. Prema rečima profesora dr Slobodana Jankovića, faramkologa Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, hrana u velikoj meri može da poremeti dejstvo lekova za regulaciju krvnog pritiska.

ФАРМАКОЛОГ СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ РАЗРЕШАВА ДИЛЕМУ: Лек за хипертензију увек на празан желудац

Foto: Z.Jovanović

- Osobe koje uzimaju anithipertenzivnu terapiju trebalo bi sasvim da se odreknu soka od grejpfruta i soka od gorke pomorandže - napominje profesor Janković. - Sok od grejpfruta pojačava dejstvo felodipina, nikardipina, nifedipina, nizoldipina, nimodipina i nitrendipina, dok sok od gorke pomorandže pojačava samo dejstvo felodipina.

Savet profesora Jankovića je da se lekovi za hipertenziju uzimaju na prazan želudac:

- To pravilo važi ukoliko se dobro podnose, znači ne stvaraju mučninu ili bol u stomaku, ako pacijent nema neko oboljenje želuca i ako proizvođač leka ne zahteva u uputstvu izričito uzimanje zajedno sa hranom ili posle obroka.

Kako deluju antihipertenzivi kada se uzimaju na pun stomak profesor Janković kaže:

- Kada se diuretik furosemid uzima posle obroka smanjuje se njegovo dejstvo, pa može da dođe do skoka pritiska. A, kada je reč o diureticima spironolaktonu i hidrohlortiazidu, hrana povećava njihovo delovanje što može da dovede do hipotenzije. Hrana umanjuje i učinak ACE inhibitora - enalaprila, lizinoprila, ramiprila, fosinoprila i felodipina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!