DECA RASTU PO DIKTATU GENA: Lečenje poremećaja rasta zavisi od uzroka koji je doveo do ovog problema

I. K.

14. 07. 2021. u 15:10

KADA pedijatar proceni da dete nije dovoljno visoko za svoj uzrast, ne znači uvek da je reč o zdravstvenom problemu. Kako za "Doktor u kući" kaže dr Tatjana Milenković, načelnik odeljenja endokrinologije Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, najveći broj dece niskog rasta nemaju nikakav zdravstveni problem i ne treba ih lečiti.

ДЕЦА РАСТУ ПО ДИКТАТУ ГЕНА: Лечење поремећаја раста зависи од узрока који је довео до овог проблема

Foto: Depositphotos

- U ovoj grupi su deca čiji su roditelji niskog rasta i tada je reč o porodičnoj osobini - kaže dr Milenković. - Tu, takođe, svrstavamo i mališane koji kasnije izrastu i kasnije ulaze u pubertet u odnosu na vršnjake, ali dostignu normalnu visinu u odraslom dobu. U tom slučaju govorimo o porodično usporenom rastenju.

Kada je uzrok niskog rasta teška hronična bolest, doktorka objašnjava da, ta deca počinju da napreduju kada im se osnovno oboljenje stavi pod kontrolu.

- Samo kod vrlo malog broja dece niskog rasta, utvrdi se nedostatak hormona rasta i tada ga ona dobijaju kao terapiju - kaže naša sagovornica. - Ova terapija je najčešće vrlo efikasna ako se sprovodi redovno, neprekidno i dovoljno dugo.

Dok se lečenje niskog rasta efikasno sprovodi kada se otkrije uzrok, to nije slučaj sa prepoznavanjem da li dete jeste niskog rasta ili zaostaje. Doktorka kaže da je prosečan uzrast u kome se dete niskog rasta upućuje specijalisti 11,1 godina, a najstarije dete koje je primljeno na ispitivanje imalo je čak 17,8 godina i došlo je na sopstvenu inicijativu.

- Osim neredovnog merenja dece po domovima zdravlja, odnosno ređe nego što je preporučeno, razlog zakašnjenja je i nedovoljan broj pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedovođenje deteta na sistematski pregled ili odbijanje roditelja da odvede dete endokrinologu iako je pregled savetovan - kaže dr Milenković.

Najmlađi pacijent Instituta za majku i dete, upućen na pregled zbog niskog rasta imao je samo šest meseci.

- Uzrast u kome se ispoljava zastoj u rastu zavisi od uzroka poremećaja - kaže naša sagovornica. - Ako je dete ostalo bez kiseonika zbog teškog porođaja i ako mu je zbog toga oštećena hipofiza, ono će se roditi sa normalnom dužinom, ali će se zastoj u rastu ispoljiti već u prvoj godini. Isto važi i za genetske uzroke nedostatka hormona rasta. Nizak rast zbog smanjene funkcije štitaste žlezde, na primer, usled hroničnog limfocitnog tiroiditisa, ispoljiće se kad dete oboli, a to može biti u bilo kom životnom dobu. Do niskog rasta dovodi i celijakija, u kojoj nizak rast može da bude jedini problem zbog koga se dete javlja lekaru.

NOVE TEHNOLOGIJE

DA bi roditelj mogao sam da prati da li njegovo dete raste u skladu sa godinama, dr Milenković savetuje upotrebu novih tehnologija.

- Kroz aplikaciju za telefon, "Karta rasta", roditelji mogu da mere visinu deteta, kod kuće, na šest do 12 meseci i da ukucavaju vrednosti. U apalikaciju, takođe, mogu da se ubace i visine roditelja da bi se videlo da li dete raste u skladu sa genetskim potencijalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)