DUŠKO Popov je danas, posebno u Velikoj Britaniji, a potom i u svetu, legenda Drugog svetskog rata i svetske špijunaže. Britanci tvrde da je Popov jedan od deset najvećih britanskih špijuna. To tvrde i Srbi. O njemu je napisano 36 knjiga. Popov je bio dvostruki špijun, poznat pod tajnim imenom Tricikl, koji je, radeći za britansku tajnu službu, mrsio konce nemačkom Abveru i pomagao srpske četnike. Za svoje zasluge odlikovan je Ordenom britanske imperije, jednim od najvećih odlikovanja u Engleskoj, ali i nemačkim Krstom. Kada je penzionisan kao pukovnik MI-6, dobio je od kraljice Viktorije lično na poklon skupoceni Modiljanijev crtež sa njenim potpisom.

Preminuo je 1981. u Kanu, ne dočekavši sedamdesetu godinu. Pazio ga je njegov sin Marko Popov, koji je odrastao uz oca u Grasu, nadomak Kana. Kao naslednik, Marko Popov je tek početkom 21. veka uz pomoć britanske obaveštajne agenture MI-6 dobio dozvolu da pregleda očev dosije u američkom Federalnom istražnom birou.

- Od FBI sam dobio dosije mog oca Duška Popova na tačno 2.870 stranica. Ova dokumentacija Federalnog istražnog biroa SAD o Dušku Popovu bila je pod embargom pedeset godina. Iz nje se vidi da su sve priče mog oca i o mom ocu istinite - poverio mi se sin najvećeg srpskog špijuna.

PREGLEDAJUĆI američku tajnu dokumentaciju, shvatio je da je sve što je njegov otac radio ili dokumentovao stizalo direktno na sto Edgara Huvera, legendarnog direktora FBI. Čak i dokument Duška Popova da postoje planovi za napad na Perl Harbur.

- Taj dokument dokazuju da je moj otac prvi obavestio Amerikance da će Japanci napasti njihovu vojnu ratnu luku Per Harbur. FBI je, nažalost, tada 1941, baš kao i 11. septembra 2001. godine, zatajio - kaže Marko Popov.

Marko Popov, kao sin "srpskog Džejmsa Bonda", priznaje da je o očevoj tajnoj profesiji saznao kada je napunio 10 godina. Tada je, naime, Duško Popov objavio svoju knjigu "Špijun-kontrašpijun":

- Špijunski svet mog oca mene do tada nije zanimao, jer ja kao dečak ništa od toga nisam razumeo. Moja majka je bila u braku 14 godina sa ocem. Imala je 18 godina kad se udala za njega, a on je imao 47 godina. Ni ona ništa nije znala o tajnom životu svog muža. Moja braća Dejan, Omer i Vlada i ja smo bili suviše mladi da bismo razumeli njegov špijunski život i njegove špijunske avanture. Moja majka je zbog te knjige bila mnogo više uzbuđena, jer je tek posle dvanaest godina braka sa mojim ocem Duškom otkrila za koga se udala.

SVOJU autobiografsku knjigu "Špijun-kontrašpijun" Duško Popov je napisao ne da bi končano otkrio svoj pravi identitet, već da bi mogao da plaća račune, da izdržava veliku kuću i porodicu. Kada se te 1974. godine u knjižarama Amerike i Velike Britanije pojavila ova Duškova autobiografska knjiga, slavni pisac Grejem Grin rekao je da je ona klasika špijunaže.

- Knjiga mog oca postala je bestseler u SAD i Velikoj Britaniji 1974. godine, kad je prvi put izdata. Sa njim su tada napravili intervjue u SAD televizijski novinari i voditelji Džoni Karson, Lari King, Merv Grifit i mnogi drugi. Ja bih na tim putovanjima po Americi obično sedeo sam u hotelskoj sobi i gledao te televizijske emisije. Sećam se da mi je bilo dosadno i da sam uvek menjao kanal na kom je moj otac Duško, za kanal sa crtanim filmovima. Imao sam tada deset godina - seća se Marko Popov.

ZAPADNA javnost je tada prvi put saznala da je slavni i neuhvatljivi agent Tricikl bio Srbin. Rođen je 1912. godine u Titelu, ali je detinjstvo proveo u Dubrovniku i Beogradu. Duško je odrastao u Francuskoj ulici broj 5, u uglednoj porodici veletrgovaca francuskim skupim tkaninama i fabrikanata šešira. Njegova rođaka Jelka Dukić Đorđević, koja je dugo živela u Beogradu, poslala je Duška Popova na školovanje u Frajburg. Prema najnovijim podacima FBI, mladi Duško Popov je baš u Frajburgu počeo da koketira sa engleskom tajnom službom.

Duško Popov je u u svojoj knjizi lepo opisao kako je postao britanski agent. Neposredno pred rat odlazi u London, 1940. godine. Odmah se prijavio u Sikret intelidžens servis. Angažovao ga je lično ser Stjuart Menzis. Šef britanskih špijuna mu je tada rekao:

- Od sada ste dvostruki agent, a to znači da ćete biti izloženi mnogo većim opasnostima. Moraćete dobro da se pripremite da prevarama prodrete što dublje u samo jezgro Abvera.

A onda ga je očinski upozorio:

- Gospodine Popov, u špijunaži su promašaji smrtonosni!

DUŠKO Popov je za vreme rata bio poznat kod britanskog Intelidžens servisa kao špijun Tricikl, a kod nemačkog Abvera, gde se ubacio, bio je registrovan kao tajni agent Ivan.

Ser Stjuart Menzis, ratni šef Intelidžens servisa, jednom prilikom se svom najboljem agentu Popovu obratio na sledeći način:

- Pošteni ste, ali bez skrupula. Vaši instinkti i intuicija jači su od vaše inteligencije, koja je natprosečna. Savest vas nikada ne uznemirava. Ambiciozni ste i bezobzirni, umete da budete čak i surovi. Kada se uplašite, ne padate u paniku. Mislite jasnije i donosite bolje i brže odluke kada ste gonjeni nagonom za samoodržanje nego kada razmišljate. Vi imate, za moj ukus, previše raznih metoda na repertoaru, ali to je dobro za posao.

ZA VREME studija u Frajburgu došao je u sukob sa Gestapoom. Hapšen je zbog komunističkih knjiga koje su pronađene u njegovoj sobi. Proteran je iz Nemačke, spasavši se koncentracionog logora uz pomoć svog prijatelja Johana Jebzena, čoveka sličnog bonvivanskog profila, koji će odigrati krajnje značajnu ulogu u njegovom životu. Diplomirao je u glavnom gradu Srbije.

U Beogradu, kod srpskog kralja 1940. godine, spomenuti Nemac iz Rajha Johan Jebzen, zvani Džoni, preko brata Ivana stupa u kontakt sa Duškom i uspeva da ga vrbuje za rad u Abveru, nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi. Ali on to čini na poseban način:

"Ako hoćeš da uništiš čopor, najbolje postani deo njega."

POPOV pristaje, i odmah se povezuje sa čovekom britanske tajne službe u Beogradu.

Jebzen često dolazi u Beograd i sa Popovim organizuje plasiranje nemačkih proizvoda koji su nedostajali na jugoslovenskom tržištu. U Beogradu zajedno osnivaju, sa Johanovim kapitalom, preduzeće "Hemorad A. C.", za trgovinu hemikalijama. Kancelarija firme nalazila se u Balkanskoj ulici sve do aprilskog bombardovanja, a zatim se seli u Krunsku 38/II, u stan Nikole Vojnovića.

U firmu su uključeni najpoverljiviji prijatelji dr Ivana Popova, koji su većinom znali pozadinu osnivanja firme. A to nije bilo slučajno, jer je jedna od glavnih špijunskih veza u Jugoslaviji Dušku Popovu bio njegov rođeni brat dr Ivan Popov, takođe britanski špijun.

AVANTURE MLADOG GOSPARA

POPOV je rođen u porodici Zore i Milorada Popova. Njegov otac Milorad je bio trgovac, a stric Milivoje šeširdžija. Imali su u Beogradu veliku kuću na početku Francuske ulice. Odrastao je u jugoslovenskoj prestonici i Dubrovniku, gde je, sa starijim bratom Ivanom i mlađom sestrom Olgom, kao mladi gospar uživao na jahtama, jurio brzim automobilima i fascinirao lepe gospođice. Njegov brat je studirao medicinu u Bolonji, a on upisao prava 1936. u Frajburgu.