Život do poslednjeg daha

Žiža Radivojević

četvrtak, 14. 03. 2019. u 18:31

Живот до последњег даха

Milena Dravić i Dragan Nikolić / Foto Iz knjige "Velike srpske ljubavi"

Ta hemija između Milene i Dragana bila je vidljiva i zarazna. Oni su se voleli ispred i iza kamera i ta magija prosula se kao zvezdani prah. Oni su se prosto ulili jedno u drugo kao reke

TEŠKO je pisati o ljudima koji su još za života bili toliko veliki da su postali legende. Bavili su se istim poslom, glumom, i niko im nije bio sličan jer su neponovljivi. Obeležili su jedno vreme i naše živote u tom vremenu.

Bili su najlepši i najpoznatiji par Jugoslavije. Milena Dravić, već poznata glumica ovenčana priznanjima, slavom i ljubavlju publike, i Dragan Nikolić, talentovani glumac koji se tek penje krivudavim i klizavim usponom ka vrhu. U privatnom životu jedno drugom bili su Gaga sa Krsta i Milena sa Dorćola.

Bili su izuzetni glumci, iako nijedno nije imalo glumačku diplomu. On je studirao i apsolvirao glumu na Akademiji, a ona ni toliko. Bila je čist talenat, rođena za glumu. I da bude najveća!

Sve što je znala o glumi Milena je naučila direktno pred kamerama. A pred njih je došla slučajno. Išla je u baletsku školu jer joj je majka rano shvatila da dete ima sluha i dara za igru i sigurno je kao devojčica maštala da bude poznata. Ono što je postigla prevazišlo je i njenu najsmeliju maštu, ali je došlo slučajno. Sa devetnaest godina otišla je kod tetke u Sarajevo i to je bio korak sudbine.

SLOVENAČKI režiser František Čap zapazio je bukvalno na ulici i, posle kratkog probnog snimanja, dodelio jednu od dve glavne ženske uloge u filmu "Vrata ostaju otvorena". Naprosto je nestvarno koliko se mlada i neiskusna devojka snašla u prilično zahtevnoj ulozi u filmu koji je podigao veliku prašinu među kritičarima. Bilo je to na samom kraju pedesetih, ratne teme su bile aktuelne, ili bar one koje veličaju borbu radničke klase i pobedu komunizma.

Ovaj film nije bio ništa od toga. Bio je psihološka drama o mladom i prepredenom čoveku koji se predstavlja kao unuk starijoj ženi koja traži svog, izgubljenog u ratu. Namere ovog mladića nisu časne, on planira da opljačka ženu za koju veruje da ima novca, ali biva pokoleban toplinom i ljubavlju kojom je dočekan. Njega je odgajala ulica, domovi, privremene porodice i on se pripitomljava kao kuče lutalica kada oseti hranu i brigu. Milena igra njegovu sestru koja je zatečena iznenadnom pojavom brata koga se ne seća, ali kome se nadala čitavog života. Petar je neko ko je na ivici kriminala, nema morala, ili, bolje rečeno, ima ga u sebi, ali nije bio u situaciji da ga probudi. Momenat kada mu baka i sestra daju sav novac i dukate koje imaju njega duboko dotiče, i on odlazi.

MILENINA uloga je zahtevna i za iskusniju glumicu, ali je ona iznela sa energijom razdraganosti, iz nje zrači život, ali i talenat. Ni po čemu se ne vidi da je to njen prvi susret sa kamerama i svime što prati snimanje filma. Ovaj film je imao simboličan naziv za Milenu, jer joj je otvorio vrata u šareni filmski svet u kome će snimiti preko devedeset igranih filmova i veliki broj kratkih, TV serija, oko 130 najrazličitijih uloga. Suvereno je vladala filmskom scenom u svim žanrovima. Njen nesvakidašnji talent mogao je da iznese najraznovrsnije likove, partizanke i heroine, seoske devojke i dame, tragediju i komiku. Snimala je neumorno, voleli su je režiseri i kamera. Voleli smo je i mi, prenosila je na gledaoce svu raskoš svoje ličnosti.

Mogla je da napravi prodor u Holivud, ali ne preko filma nego preko planetarno poznatog časopisa Plejboj. Krajem burnih i prelomnih šezdesetih snimljen je film "WR Misterije organizma" Dušana Makavejeva. Glumice su bile Milena Dravić i Jagoda Kaloper, film je prikazan u Kanu i uzburkao je javnost. Svetsku javnost zbog teme i kompozicije filma, a najviše zbog dve lepe glumice iz Istočnog bloka, a domaće socijalističke dušebrižnike je zaprepastio i naljutio. Direktor "Neoplanta filma" je uklonjen, a režiser Makavejev onemogućavan i marginalizovan u svakom budućem pokušaju da snimi nešto.

FILM tada nije ni stigao u bioskope. Ocenjen je kao štetan i dekadentan. Obilovao je erotskim scenama i aktovima Jagode Kaloper. Onda stiže ponuda, dobro plaćena, od Plejboja, da Milena snimi seriju obnaženih slika. Milena o tome nije ni razmišljala. Odbila je Hefnera koji nije mogao da se pomiri sa tim, pa je slika ipak osvanula, ali Milena je na njoj obučena. Nikada pre ni posle nijedna zvezda nije imala privilegiju da bude u Plejboju u odeći, niti postoji neka koja je odbila vrtoglavi honorar koji joj je ponuđen. Milena je jedina i jedinstvena.

Ono što je ovu lepu i uspešnu glumicu krasilo bila je savršena prirodnost i pristojnost kojom je živela i radila. Takvu, neposrednu i toplu, upoznao je Dragan na snimanju filma "Kako su se volele dve budale". Opet je naziv filma proročki najavio nešto važno u njenom životu. Nisu bili budale ali su se voleli, od tada pa narednih skoro 45 godina.

DRAGAN je bio šarmantni mangup sa Crvenog krsta, a sa godinama je postao Gospodin Mangup. Bio je sinonim tog pozitivnog mangupluka koji je vladao na ulicama Beograda u kome je svaki kraj imao svoja pravila i svoje zvezde. Kada sada poredimo sa onim što se dešava po ulicama, oni momci nam deluju kao čisti plemići, što su, u neku ruku, i bili. Muvali su se po igrankama i sportskim klubovima, manje-više redovno išli u školu ili fakultet i imali svoja pravila ponašanja. Neki od njih su skliznuli sa one strane zakona, ali čak i oni su u svom kraju bili pristojni i poštovali neki red.

Po sopstvenom priznanju počeo je da se zaljubljuje veoma rano, kao dečak. Sve je to bilo bezazleno i mladalački prolazno dok nije sreo Milenu. Ona je bila zvezda i pomalo je strahovao od susreta sa njom.

Njihovo prepoznavanje kao dve duše koje su pohrlile jedna drugoj obeležilo je njihove živote. Ona je, u trideset prvoj, već imala dva braka iza sebe. Prvi sa rediteljem Purišom Đorđevićem, a drugi sa Kokanom Rakonjcem, koji je prerano preminuo. Dragan je zakoračio na njenu stazu i tu ostao.

JEDNO drugom bili su prekretnica i početak novog života, obogaćenog za prisustvo onog drugog. Za Milenino ime vezuju se imena njenih muževa i to je sve što se zna o njenom ljubavnom životu. Dok nije srela Dragana. A onda su oni živeli ljubav!

Zabavljali su se kratko, i jednom su, u pauzi snimanja, uzeli koleginicu Seku Sablić da im bude kuma, utrčali u opštinu Zvezdara i - venčali se. Čak ni slike sa venčanja nemaju, to im nije palo na pamet iako oboje imaju hiljade slika koje su službeno napravili. Tako je počeo bračni i profesionalni život Dragana i Milene. Posle venčanja, šou-programom "Obraz uz obraz" dve godine su držali celu Jugoslaviju prikovanu uz TV ekrane. Ta hemija između Milene i Dragana bila je vidljiva i zarazna.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije