Skandal u Moskvi

13. 06. 2005. u 00:00

Koncert u parku Gorki prekinut je kada je "Dugme" trebalo da izađe na binu. Dvadeset hiljada prekobrojnih posetilaca napravili su nered, i policija je reagovala.
Piše: Dušan Vesić
DVADESET petog jula 1985. godine, "Bijelo dugme" je otputovalo u Moskvu, na Dvadeseti svetski festival omladine i studenata.
- Mi smo deset godina sanjali da sviramo u SSSR-u - izjavio je Bregović. - Pred taj odlazak temeljno smo se pripremali. Petnaest dana vežbali smo u Budvi, jer nam je bilo stalo da se predstavimo u što boljem svetlu.
Bregovićev san umalo da se ostvario drugog dana festivala, 28. jula. Međutim, koncert u parku Gorki u Moskvi prekinut je upravo kada je "Dugme" trebalo da izađe na binu.
- Prvo je nastupio Bajaga i, u prostoru koji može da primi četrdeset hiljada ljudi, u tom momentu našlo se dvadeset hiljada prekobrojnih - pisao je Juso Prelo („Radio TV Revija“, od 16. avgusta 1985).
- Po rečima organizatora, toga dana se u parku nalazilo pola miliona Moskovljana. Po mlade Sovjete, neiskustvo organizatora sa ovakvim priredbama bilo je prilično bolno. Kad je "Bijelo dugme" trebalo da izađe na scenu, prema pozornici se kretalo oko sto hiljada ljudi. Već je bilo i povređenih. Na pomolu je bila drama. Dovedene su pojačane policijske snage. Policija je pokušavala da rasturi okupljenu masu. Sevali su i pendreci. Nastao je pravi haos. U takvim uslovima, ne postoji ni grad, ni zemlja gde koncert ne bi bio prekinut.
- Bilo je mučno gledati te scene. Ali, mi ne možemo osuditi njihovu policiju, oni se prvi put sreću sa takvom situacijom. Tukli su više iz straha. Mislim da policajci nisu ni sami znali šta da rade. Nešto slično dogodilo se pre nekoliko godina u Bugarskoj. Na koncertu se našlo oko trideset hiljada posetilaca, kad je došlo do nereda i intervencije policije. Surovo su ih tukli.
"Bijelo dugme" je sviralo 30. jula, tačno u podne, pred dve hiljade radnika noćne smene na brzinu dopremljenih u dvoranu „Dinamo“ na periferiji Moskve. Koncert je trebalo da se održi u parku ispred hotela „Izmailovo“, ali organizatori su se uplašili novih nereda. Umorni radnici prespavali su koncert - i "Dugme" i Bajaga primljeni su sasvim hladno.
BREGOVIĆ je smatrao da bi za njegovog pevača bilo bolje da malo ohladi glavu. Po kratkom postupku, „spakovao“ mu je dosluženje vojnog roka, na koje je Vojičić imao da se javi već 3. oktobra. Vokalni solista je reagovao impulsivno i 1. oktobra u hotelu „Evropa“ u Sarajevu izjavio je autoru ove knjige: - Od danas, ja više nisam član "Bijelog dugmeta“.
U to vreme, Tifa je ostavljao utisak čudnog čoveka, neobično senzibilnog, ali neuhvatljivog raspoloženja: na trenutak je umeo da bude euforičan, potom depresivan, nekoliko minuta kasnije agresivan, zatim bi odjednom briznuo u plač. Pod izgovorom „ja sam roker, i ja sebe ne dam“, na svako ulično dobacivanje umeo je da reaguje pesnicom. Njegovi drugovi su govorili da je Tifa istovremeno „i dobar i loš, i pametan i lud“. Ljudi koji se mogu nazvati njegovim intimnim prijateljima tvrde da je Bregović „osedeo zbog njega“, a da je menadžer Raka iz istih razloga „sasvim oćelavio“. Ali, od samog početka bilo je jasno da se Tifa, s one ljudske strane (pevačku, i pored nekoliko koncertnih kikseva, niko nije osporavao) ipak nije snašao u jednoj tako složenoj mašini kakvo je "Bijelo dugme".

U proleće 1986. godine činilo se da je Bregović na velikim mukama. Koga dovesti posle Bebeka i Tife - to je pitanje koje je stvarno tražilo razuman odgovor. U početku, mnogo se spekulisalo sa Bebekovim povratkom. Intervjui koje je Bebek davao povodom trećeg samostalnog albuma bili su intonirani uvek isto: vratio bi se u "Dugme" samo da ga Bregović pozove. Međutim, Bregović to nije učinio.
Sredinom februara „Ekspres“ je doneo vest da je novi pevač "Bijelog dugmeta" Emir Cerić, tada dvadesetjednogodšnji vokalni solista sarajevske grupe "Kongres". Međutim, dobri poznavaoci prilika tvrdili su da je to samo prolazna Bregovićeva halucinacija - i bili su u pravu. Cerić ima „tanak“ glas, sličan Stingu, a Bregović je pokazivao malo volje da napusti liniju teškog, hrapavog vokala s kojim je jedno mogao da se usudi da krene na turneju.
- Taj Cerić je fin momak - komentarisao je - neka sam dva demo-snimka napravio s njim. Odličan je pevač. Nije za "Dugme", ali pričali su mi o njemu da je veoma dobar pevač i onda ga je Raka doveo na Jahorinu. Tako...


NOVI PEVAČ
POČETKOM aprila izgledalo je da je novi vokalni solista "Bijelog dugmeta" Dado Topić. Jedne ozbiljne novine donele su ovu vest kao prvorazrednu senzaciju. Međutim...
- Nije to nikad bio jako ozbiljan razgovor - odmahnuo je Bregović. - Bio je to razgovor iz velike daljine. Ma, nisu to ni razgovori bili... Izokola tek, dok sam razmišljao šta bih.

Najzad, krajem aprila, Alen Islamović je napustio "Divlje jagode".
- Goran je bio na Jahorini i stupili smo u vezu preko Rake i Miše Rodića, bivšeg producenta "Divljih jagoda" - pričao je Alen. - Našli smo se u Sarajevu i dogovorili.
(NASTAVLjA SE)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije