URA I BEČIĆ PRIHVATAJU BIČ ZVANI SREBRENICA: Kako je zločin u istočnoj Bosni ponovo zloupotrebljen za obračun u Skupštini Crne Gore

M. SEKULOVIĆ

13. 05. 2021. u 08:38

PODRŠKU Bošnjačkoj stranci da na dnevni red crnogorskog parlamenta pre dva dana ugura Rezoluciju o genocidu u Srebrenici dali su DPS Mila Đukanovića, SDP i SD, stranke ostalih manjina, kao i URA Dritana Abazovića.

УРА И БЕЧИЋ ПРИХВАТАЈУ БИЧ ЗВАНИ СРЕБРЕНИЦА: Како је злочин у источној Босни поново злоупотребљен за обрачун у Скупштини Црне Горе

Foto Arhiva

Poslanici oko Demokratskog fronta bili su protiv, a Demokrate Alekse Bečića ostali su uzdržani.

Iako je Skupština Crne Gore već jednom usvojila sličan dokument, ova tema će ponovo biti pred parlamentarcima. Šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović pozvao je poslanicu Bošnjačke stranke Kenanu Strujić Harbić da se u parlamentu bave politikom, a ne da im jedina politika bude - Srebrenica.

- Ne uterujte strah tako što idete kroz Skupštinu sa bičem koji se zove Srebrenica. Nema potrebe za to. Poštujem bošnjačke žrtve i sve druge. Nemojte više zloupotrebljavati te ljude - rekao je Radunović, reagujući na poziv Harbićeve da 11. jula delegacija Vlade i poslanici posete Srebrenicu i poklone se žrtvama zločina koji se tamo desio.

Obrazloženje rezolucije

- ZABRINJAVA da se i nakon 25 godina od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ovaj tragičan događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida, veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjinskim narodima. Zato je suočavanje sa prošlošću, podrška žrtvama, posvećenost pravdi i demokratskim procesima, od suštinske važnosti za trajno pomirenje i prosperitet u regionu. Usvajanjem ove rezolucije, Crna Gora kao punopravna članica NATO pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrednostima - piše u obrazloženju.

Foto AVAZ

Priču o zločinu u ovom mestu aktuelizovali su poslanik Đukanovićevog DPS Dragutin Papović, liberal Andrija Popović, Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), Damir Šehović (SD), Raško Konjević (SDP) i Genci Nimanbegu i Fatmir Đeka iz albanskih partija. Oni pitanje Srebrenice nisu pominjali tokom višedecenijske vladavine Đukanovićevih socijalista.

- Rezolucija je jednom izglasana 2009. Ovo je bespotrebno pokretanje tema za koje znamo da prave podele među građanima Crne Gore. Vidimo da su prethodnih dana u Srebrenici formirale vlast srpske i bošnjačke stranke i da nisu jedni drugima postavljali to pitanje.

Namere Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić, Abazović i Krivokapić / Foto Tanjug-AP

Ne vidim zašto bi ga onda mi iz Crne Gore postavljali. Bošnjačka stranka zloupotrebljava mrtve u Srebrenici u političke svrhe svaki put kad u Crnoj Gori treba da se obelodane nepočinstva koalicione družine DPS, u kojoj je učestvovala i Bošnjačka stranka, kao što je i sada Tužilački zakon - smatra poslanica NSD Jelena Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Veselin

14.05.2021. 09:56

Sta hoće muslimani hoćemo da se u skupstini glasa za rezoluciju o genocidu muslimana u Velici gde je pobijeno 814 ljudi zena i djece 28 jula 1944 g gde su ubijali bajonetima trudne žene a ne Srebrenica gde su žene i deca odvedeni autobusima za Sarajevo

Atila

14.05.2021. 18:37

Ostavite se Srebrenice,nepravite usluge Milu i DPS.Ostavite mrtve u miru da im duse pocivaju.Dritane i Krivokapicu vodite drzavu pravim demokratskim putem,a ne politikom zaostravanja odnosa u vladi.