ZDRAVKO SA MILOM UVEO SREBRENICU U SKUPŠTINU: Deo nove vlasti u Crnoj Gori stavio na dnevni red parlamenta rezoluciju o genocidu

V. K. - S. S. R.

11. 05. 2021. u 21:01

DNEVNI red sednice Skupštine Crne Gore, na kojem se nalazi i zahtev premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da će reći da je u Srebrenici bio genocid kada se to nedvosmisleno dokaže, "pojačan" je u utorak i - Predlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici.

ЗДРАВКО СА МИЛОМ УВЕО СРЕБРЕНИЦУ У СКУПШТИНУ: Део нове власти у Црној Гори ставио на дневни ред парламента резолуцију о геноциду

Foto Skupština.me

Ovaj dokument uvršten je u teme rasprave na zahtev poslanika Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

- Opravdanost inicijative je svakodnevna. Mi u državi koja je lider u EU integracijama doživljavamo porast negiranja genocida. Ovaj dom ne sme dozvoliti promociju ratnih zločinaca. Ovo nije usmereno protiv jednog naroda, već je cilj pomirenje i suočavanje sa prošlošću, a bez toga ne možemo pomiriti region - rekao je Ibrahimović.

Protiv predloga da se rezolucija nađe na dnevnom redu glasalo je 15 poslanika okupljenih oko Demokratskog fronta, "za "je bilo 42 parlamentarca iz tabora ostatka vlasti, DPS i manjina, dok je 21 tribun bio uzdržan.

Crnogorski parlament osudio je 10. jula 2009. godine masovni zločin u Srebrenici. Time je Crna Gora postala prva zemlja u regionu koja je prihvatila rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u varošici na istoku BiH.

Posle pada sa vlasti stranke Mila Đukanovića, u novom sazivu parlamenta, krajem prošle godine, bilo je pokušaja da se progura još jedna rezolucija. Tada su poslanici vlasti glasali protiv, ali je sada prošla i o njoj će se izjašnjavati.

Predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan rekla je u utorak da su reakcije na izjavu ministra pravde Leposavića o Srebrenici "pokušaj političkog ubistva čoveka koji je sve, samo ne negator zločina".

- Doživljavam ga kao čoveka s krajnje istančanim senzibilitetom za potrebe nacionalnih i verskih manjina, te kao ubeđenog humanistu s iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava - saopštila je Bokanova pre sednice na kojoj je poslednja tačka dnevnog reda smena Leposavića.

Ona je navela da je važno podsetiti javnost da je Leposavić naglasio da ne negira genocid niti da ima prava na to.

- Kamo lepe sreće da negatori Holokausta priznaju zločine i masakre koji su napravljeni nad pripadnicima mog naroda, da se poklone pred patnjom žrtava i izraze saučešće potomcima, kao što je ministar Leposavić uradio kada su u pitanju žrtve Srebrenice! Negatori Holokausta ne samo da negiraju da se sam genocid nad Jevrejima ikad desio - nego ponekad idu tako daleko da pokušavaju da prisvoje status žrtve za pristalice zločinačke ideologije - zaključila je Bokanova.

ODBRANA SA KOSOVOM

MINISTARKA odbrane Crne Gore Olivera Injac rekla je u utorak da se nada da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za "jačanje odbrambene saradnje Crne Gore i Kosova".

Ona je razgovarala sa ministrom odbrane tzv. Kosova Armendom Mehajem kojem je čestitala na nedavnom imenovanju.

"CVET SREBRENICE"

Poslanici opozicije u crnogorskom parlamentu nosili su "cvet Srebrenice", koji su dobili od koleginice Kenane Herbić iz Bošnjačke stranke, u znak podrške nevladinoj organizaciji u BiH "Majke Srebrenice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a