NAJBOLJE JE SAČEKATI IZBOR MITROPOLITA: Krivokapić komentarisao pregovore sa SPS i Temeljni ugovor

V. K.

30. 04. 2021. u 18:08

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom još nije do kraja usaglašen i da dva člana teksta nisu u skladu sa zakonima Crne Gore.

НАЈБОЉЕ ЈЕ САЧЕКАТИ ИЗБОР МИТРОПОЛИТА: Кривокапић коментарисао преговоре са СПС и Темељни уговор

Foto D. Milovanović

- Dva člana nisu u duhu sa zakonom, važećim zakonima u Crnoj Gori", kazao je Krivokapić za TV K1, navodeći da bi najbolje bilo ugovor potpisati kada bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski. - Možda se to nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada bude na Saboru definisan mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske. I ujedno da to bude neka zajednička svečanost. To je, čini mi se, najbolji dan.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će ugovor koji će potpisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti u potpunosti usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragan R

30.04.2021. 20:17

Sve više se potvrđuje da je Krivokapić velika prevara. Zašto da se čeka izbor novog Mitropolita crnogorsko-primorskog? Mitropolija crnogorsko-primorska nije posebna crkva i ne potpisuje Crna Gora temeljni ugovor sa njom već sa SPC, koju u CG pored Mitropolije crnogorsko-primorske čine i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i delovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Ugovor u ime SPC može da potpiše samo Patrijarh Porfirije ili onaj koga on (ili Sinod SPC) ovlasti, a ne onaj ko odgovara Krivokapiću . I nije to nikakav slučaj koji važi samo za SPC. Istovetna je situacija bila i jeste i sa Katoličkom crkvom u CG. Katoličku crkvu u CG čine Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija koja je administrativno deo Hrvatske katoličke crkve, odnosno Сплитско-макарскe надбискупијe. Kada je potpisivan temeljni ugovor između CG i Katoličke crkve nikome nije palo na pamet da ga potpisuje sa Barskom nadbiskupijom, koja je organizaciono pandan Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, već je potpisan direktno sa Vatikanom. U ime Vatikana, po ovlašćenju Pape ugovor je potpisao državni sekretar, Kardinal Bertone.