STIŽE 200.000 DOZA IZ KINE: Ministarka Borovinić Bojović najavila početak masovne vakcinacije narednih dana

I. D. S.

30. 04. 2021. u 06:34

MINISTARKA zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je juče da je 201.200 doza kineskih vakcina "sinofarm" na putu ka Crnoj Gori, i da bi sutra trebalo da budu na podgoričkom aerodromu.

СТИЖЕ 200.000 ДОЗА ИЗ КИНЕ: Министарка Боровинић Бојовић најавила почетак масовне вакцинације наредних дана

Foto D. Milovanović

Time se, kako je kazala, stiču uslovi započetak masovne vakcinacije koja bi trebalo da počne u narednih nekoliko dana.

- Kad je reč o masovnoj vakcinaciji, očekujemo da ona započne u utorak 4. maj. Tada bi trebalo da svih 140 punktova u Crnoj Gori započne masovnu imunizaciju kineskom vakcinom, a revakcina "astra zenekom" se nastavlja. Što se tiče novog kontingenta "astra zeneke", rečeno nam je iz Kovaksa da će to biti poslednja nedelja aprila, ili prva nedelja maja - istakla je ministarka.

ULAZAK U ZEMLjU

ŠTO se tiče granica, ministarka je rekla da one ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Belorusije i Ukrajine, dok ostali u Crnu Goru ulaze ili uz negativan PCR test, pozitivan IGG test ili s potvrdom o vakcinaciji.

Jelena Borovinić Bojović, Foto Arhiva

Prve isporuke "fajzer" vakcine, trebalo bi da stignu tokom maja i kako tvrdi ministarka, dolaziće etapno. Međutim, kako navodi, sa "Fajzerom" je ugovor takav da onemogućava unapred određivanje termina.

Kada je reč o novim merama protiv korone, vikendom se ukida policijski čas u periodu od ponoći do pet ujutru, dok će radnim danima kretanje u tom periodu i dalje biti zabranjeno.

I zabrana međugradskog saobraćaja u danima vikenda ostaje na snazi narednih sedam dana.

Foto Tanjug

Ministarka je istakla da od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika i da se, u odnosu na prethodnu nedelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku, gde je sada dozvoljen rad igraonica, teretana, kladionica i tržnih centara, otvaraju se vaspitno-obrazovne ustanove ugostiteljskih objekata. Jedina opština u kojoj su na snazi restriktivnije mere je Andrijevica.

KAŽNjENI UGOSTITELjI BEZ BENEFITA

- NIJEDNOM od ugostiteljskih objekata koji su u prethodnih šest meseci kršili mere neće biti dozvoljeno produžavanje radnog vremena od onog koje je uobičajeno, odnosno propisano. To znači da oni objekti koji bi mogli da rade posle ponoći, a prethodno su kažnjavani neće dobiti saglasnost Uprave policije, niti Uprave za inspekcijske poslove - poručila je Borovinić Bojović.

Direktor IJZ Igor Galić kaže da epidemijska kriza pokazuje najbolji nivo u odnosu na septembar. Tvrdi i da je Crna Gora po broju novoobolelih u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, ali i u odnosu na turističke konkurente - Kipar, Tursku i Hrvatsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri