ULJE OD STARE MASLINE REPREZENTATIVNI POKLON: Sa drveta starog 2.240 godina ubrano 85 kilograma ploda

B.Dabić

19. 04. 2021. u 15:27

NAUČNO je potvrđeno da Stara maslina u Baru ima preko 2.240 godina. Iakao je u trećem milenijumu postojanja daje plodove. Prošle godine sa stabla Stare masline ubrano je 85 kilograma maslina, od kojih je dobijeno 5,9 litara ulja vrhunskog ekstrađevičanskog kvaliteta

УЉЕ ОД СТАРЕ МАСЛИНЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ ПОКЛОН: Са дрвета старог 2.240 година убрано 85 килограма плода

Foto: B.Dabić

U oktobru prošle godine organizovana je prva javna kontrolisana berba njenih plodova za sve maslinare i ljubitelje maslina.


-  Maslinovo ulje od plodova Stare masline u Baru, napravljeno krajem 2020. godine, dobilo je svoje posebno izdanje, kojim se na najbolji način ističe i uvažava vrednost ovog drevnog stabla i grad Bar predstavlja u zemlji i svetu, navode iz Opštine Bar.
Stara maslina na Mirovici jedan je od najpoznatijih simbola Bara, a zbog svoje starosti i posebnost celog regiona. Genetskim istraživanjem Instituta za šumarstvo iz Istanbula, sprovedenim 2015. godine, naučno je potvrđena njena starost od 2240 godina.

Stara maslina sorte Žutica posađena 225 godina prije Nove ere i danas obilno plodonosi.


Iz Opštine Bar potvrđuju da Stara maslina u prošlogodišnjem rodu dala  85 kilograma ploda, koji je prerađen u strogo kontrolisanim uslovima, od čega je dobijeno 5,9 litara ulja vrhunskog ekstradevičanskog kvaliteta, što je i potvrđeno javnom degustacijom i organoleptičkom analizom.

Foto: B.Dabić

 


-Ova ograničena serija ekstradevičanskog ulja upakovana je u braon boce od 0,25 litara koje su smeštene u kutiji izrađenoj od maslinovog drveta. Osim preciznih geografskih koordinata stabla Stare masline i njene utvrđene starosti, svaka kutija obeležena je rednim brojem punjenja.

Dizajn pakovanja i etikete poveren je Baraninu Ognjenu Bulajiću. Ovaj retki proizvod kao simbol grada biće korišćen kao reprezentativni poklon Opštine Bar u međunarodnim kontaktima, sa gradovima pobratimima, u svečanim i prigodnim prilikama, s ponosom ističu u Opštini Bar.


Stara maslina na Mirovici u Baru zaštićena je zakonom od 1957. godine, a u decembru 2020. proglašena je zaštićenim prirodnim dobrom – Spomenikom prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)