HERCEGNOVSKI PARLAMET SA 35 ODBORNIKA: Opštinskoj izbornoj komisiji predato je šest izbornih listi

V.V.

14. 04. 2021. u 14:19

U PONOĆ 13. aprila istekao je rok za predaju izbornih listi za lokalne izbore u Herceg Novom zakazane za 9. maj. Opštinskoj izbornoj komisiji predato je šest izbornih listi.

ХЕРЦЕГНОВСКИ ПАРЛАМЕТ СА 35 ОДБОРНИКА: Општинској изборној комисији предато је шест изборних листи

Foto: V.V.

Na spisku je pet koalicija, a samostalno će nastupiti Novska lista. Oni su prvi OIK predali spisak svojih kandidata pod sloganom "Naš grad, naš brod". Prvi je na listi dr Savo Marić, kao i na lokalnim izborima održanim 2017. godine.

Novi saziv hercegnovskog parlamenta imaće 35 ili jednog odbornika  više nego sada. To je u skladu sa  Zakonom o izboru odbornika koji predvića jednog odbornika na pet hiljada stanovnika. Očekuje se da OIK verifikuje sve liste a žrebanje za konačan redosled na zbirnoj izbornoj listi biće održano 17. aprila.

Na lokalnim izborima učestvovaće  koalicija "Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi" U koaliciji su Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Na prvoj poziciji ove liste je  hercegnovski predsednik Stevan Katić. Na izborima 2017. Demokratska Crna Gora je išla samostalno i osvojila najviše odborničkih mesta.

Na biračkom spisku za majske  izbore je 25.532 građana ili  25 više nego na parlamentarnim izborima prošle godine. Spisak bi trebalo da bude zaključen 29. aprila i tada će se znati tačan broj meštana sa pravom glasa.

"Za budućnost Herceg Novog i Boke"  izborna je lista koja je udružila  DF, SNP i Radničku partiju. Politikolog – master međunarodnih poslova, Ivan Otović na čelnoj je poziciji. Nakon prošlih izbora na kojima su učestvovali samostalno DF i SNP su bili partneri u sadašnjoj hercegnovskoj vladajućoj koaliciji.

Koalciju "Crno na bijelo – može bokeški" predvodi URA, a  partneri su  Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je dr Draško Rašković. URA je na prošlim izborima bila u savezu sa  SDP-om, koji je ovoga puta odustao od izborne utakmice.

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate su u koaliciji, a njihova izborna lista je  "Evropski tim za Herceg Novi". Na čelu je dr Predrag Dabović. Valja podsetiti da je DPS od 2000. godine opozicija u Herceg Novom, a od 2014. do 2017. sa grupom građana Izbor činili su vlast. Koalicija je raskinuta na inicijativu Izbora u trenutku kada je DPS trebalo da preuzme čelne funkcije u gradu jer  tokom dve godine iz DPS nisu ispunii niti jedno obećanje dato u trenutku kada je saradnja dogovorena.

Prvi put  će snagu na majskim izborima odmeriti koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi. Njihov slogan je  "Pravi Novi – sloboda u našim rukama"  a na prvoj poziciji na listi je Milan Zarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)