NALOŽENA EKSHUMACIJA PACIJENTKINJE: Preminula posle vakcinacije, iz IJZCG kažu da nema veze sa imunizacijom

V. K.

07. 04. 2021. u 18:36

INSTITUT za javno zdravlje saopštio je da su se, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, obratili nadležnom višem državnom tužiocu sa molbom da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja Astra Zenekine vakcine protiv Kovida-19, kako bi se bez utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

НАЛОЖЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ: Преминула после вакцинације, из ИЈЗЦГ кажу да нема везе са имунизацијом

Foto: V. K.

Navode da je, s obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, "za očekivati da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom," pa i kod vakcinisanih osoba, "a bez uzorčno posledične povezanosti sa samom imunizacijom".

- Trenutno važeća zakonska regulativa u Crnoj Gori ne podrazumeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije koji zahteva nadležni pravosudni organ. Zakon predviđa da "obdukciji obavezno podliježe leš…" i jasno navodi okolnosti odnosno situacije na koje se ova odredba primenjuje. Navedeno nalazi izuzetak jedino u slučaju da lekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porekla (samoubistvo, ubistvo i zades) kada o tome obaveštava policiju. Sumnja da je smrt nasilnog porekla mora proizilaziti iz utvrđenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki, navode iz IJZCG.

Ističu da samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe nisu u ingerencijama Instituta.

Dodaju da su, istovremeno, o situaciji upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe lekova i vakcina odmah prosleđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

- Bez obzira, ne sme se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država sveta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svetu desetine miliona osoba, te da ni u jednoj od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posledične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vremenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvek istražuje dok kod pet nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom - zaključuju iz IJZCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024