KOMITE ZBOG SREBRENICE IZLAZE NA ULICE: Crnogorski nacionalisti dali svoje uslove i rok premijeru Krivokapiću do 9. aprila

V. KADIĆ

03. 04. 2021. u 09:14

SAMOZVANE crnogorske patriote - komite, pristalice bivšeg režima Mila Đukanovića, dali su rok premijeru Zdravku Krivokapiću da do 9. aprila smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegove izjave oko Srebrenice.

КОМИТЕ ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ ИЗЛАЗЕ НА УЛИЦЕ: Црногорски националисти дали своје услове и рок премијеру Кривокапићу до 9. априла

Komite na ulicama Podgorice / Foto V. Kadić

Ako to ne uradi, najavili su izlazak na ulice već narednog dana, sa kojih će tražiti ostavku celokupne Vlade Crne Gore, skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje novih parlamentarnih izbora!

- Mi, građani, patriote svoje Crne Gore, jedinog našeg doma, najoštrije osuđujemo izjavu ministra Leposavića, da u Srebrenici nije bio genocid. Fašistička izjava Leposavića, nas Crnogorce ponižava i vređa, vređa jer Crnogorci su oduvek bili antifašisti i slobodarski narod, koji je vazda čuvao sebe, pomagao druge i poštovao bol drugih. Tako da se građanima Bosne i Hercegovine izvinjavamo, svi mi časni Crnogorci i Crnogorke, zbog fašistoidne izjave sramotnog ministra Leposavića - navodi se u saopštenju.

- Upozoravamo Krivokapića, nastavljaju dalje "komite", ako najdalje do 9. aprila ne smeni Leposavića, mi Crnogorci od 10. aprila izlazimo na ulicu i nećemo se povući po cenu života dok celokupna Vlada ne padne i Skupština skrati svoj mandat. Ako izađemo 10. aprila na ulicu, nema vraćanja kući dok Vlada ne padne i raspišu se novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Krivokapiću, rok ti je 9. april 2021. godine.

Igor Damjanović, politički analitičar, kaže da je ovoj formalizovanoj grupaciji ideologiju kreirao Milo Đukanović.

- Ciljevi i retorika kakve oni proklamuju nemaju nikakve veze sa Komitskim pokretom. Ovi danas su pojavni oblik metastaze neonacističke mržnje prema Srbiji. Nedavno formiranje tzv. Komitskog pokreta predstavlja sprdanje kako sa zdravim razumom, tako i sa crnogorskom istorijom. Rekoše da im je simbol zelena zastava "gaetuša". Ta zastava nastala je u epohi Mila Đukanovića i nema nikakve veze sa crnogorskim vojnicima do kraja vernim kralju Nikoli, koji su jedno vreme bili stacionirani u italijanskoj Gaeti. Nakon smrti kralja Nikole, gaetaši su se pridružili Musolinijevim fašistima i 1922. godine učestvovali u maršu na Rim pod trobojkom, a ne nekakvom "gaetušom", inače zastavom naših dana - pojašnjava Damjanović. - Uz sve, okoreli diktatori kada gube vlast na kraju obično ostaju fanatici pomračene svesti. Tako je i sa Milom Đukanovićem.

"Komite" su već najavili organizaciju nove auto-kolone u svim crnogorskim gradovima u nedelju, 4. aprila sa početkom od 18 sati, kako bi iskazali otpor prema novoj vlasti koja je, kako tvrde, oličena u "velikosrpskoj agresiji i povampirenom četništvu".

OD "HITOVA" DO ŠAHOVNICE

DOSADAŠNjE aktivnosti crnogorskih nacionalista i šovinista pratili su incidenti, tuče, saobraćajni udesi, napadi na privatna imanja, ali i "hitovi": "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", "Što ste na nas digli hajku četničku vam j... majku", "Nije ovo srpsko leglo već junački Montenegro". Uz uobičajenu ikonografiju crnogorskih zastava, nađe se i poneka šahovnica!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)