DRŽAVA ĆUTI, POTOMCI PAMTE: Inicijativa za otkrivanje istine o zločinu u Velici još bez odgovora

M. S.

01. 04. 2021. u 08:38

VLADA Crne Gore, Islamska zajednica i Opština Plav šest godina ćute na "Inicijativu za utvrđivanje pune istine o genocidu u selu Velika 28. jula 1944. godine", koju je "Klub Velika" predala Vladi Crne Gore, Opštini Plav i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

ДРЖАВА ЋУТИ, ПОТОМЦИ ПАМТЕ: Иницијатива за откривање истине о злочину у Велици још без одговора

Foto M. Sekulović

Inicijativa je predata vladi čiji premijer je bio sadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, potom je došla vlada Duška Markovića, koja je ćutala pune četiri godine, bez obzira što smo uredno obnavljali naš zahtev! Ćuti i Islamska zajednica Crne Gore i reis Rifat Fejzić, kao i Opština Plav, kažu iz "Kluba Velika", povodom podnošenja ovog akta. U njemu se zahteva prekid ćutanja države o bestijalnom zločnu nad više od 600 žena, dece i staraca u Velici, počinjenog od nacista iz nemačkih divizija "Princ Eugen" i "Skendebeg", albanske policije iz Plava i Gusinja, balista iz Rugove i muslimanske milicije iz Bihora, odnosno Petnjice.

Predlog fronta

POSLANICI Demokratskog fronta, koji je deo vladajuće koalicije, podneli su Skupštini Crne Gore predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici.

- Podržavam inicijativu potomaka svirepo umorenih Veličana, koji samo traže da se zvanično utvrdi spisak veličkih stradalnika, ili mi možda i dalje živimo u vremenu kada se "ne sme" govoriti o zločinima nad našim narodom - kaže za "Novosti" poslanik DF Milun Zogović.

- Budući da nacistički genocid u Velici 28. jula 1944. godine prevazilazi lokalne okvire i opominje, zahtevamo da Vlada Crne Gore formira državnu komisiju, u kojoj bi bili i kvalifikovani Veličani, sa zadatkom da se utvrdi tačan broj poginulih u genocidu, sa osnovnim ličnim podacima žrtava, utvrdi koje su sve vojne jedinice počinile zločin i da se rasvetli motiv - navodi se u inicijativi.

Od Vlade CG se još zahteva da se u saradnji sa potomcima, podigne dostojan spomenik - memorijalni centar žrtvama genocida u Velici, a od matične opštine Plav traže da se 28. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve genocida u Velici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024