LAKŠE DO DOKAZA I PODATAKA O ZLOČINIMA: Forenički centar u Podgorici od Francuske dobio uređaj za automatsku pretragu u balistici

S. Đ.

23. 03. 2021. u 20:42

FORENIČKI centar je od Francuske dobio uređaj za automatsku pretragu u balistici, vredan oko 220.000 eura.

ЛАКШЕ ДО ДОКАЗА И ПОДАТАКА О ЗЛОЧИНИМА: Форенички центар у Подгорици од Француске добио уређај за аутоматску претрагу у балистици

Foto UP

Kako se navodi u saopštenju Uprave policije, "Sporazumom o donaciji, koji su ranije potpisali Uprava policije i Ambasada Francuske, Forenzički centar je dobio uređaj za automatsku pretragu u balistici EVOFINDER – najsavremeniji uređaj koji se proizvodi u svetu, a koji koriste policije većine zemalja u Evropi.

- Forenzički centar do sada nije imao softver za vođenje i automatsku pretragu balističke baze. Nabavkom ovog sistema će se značajno unaprediti balistička veštačenja, omogućiće se stalna provera čaura iz krivičnih dela, dok će u narednom periodu biti moguća i razmena podataka sa bazama drugih država - pojašnjavaju u Upravi policije.

U okviru Prumskog sporazuma planirano je da uz postojeću razmenu DNK, daktiloskopskih i podataka registracionih oznaka, bude uvršteno i umrežavanje balističkih baza.

- Isti sistem je nabavljen i u državama regiona, što će omogućiti da se putem policijske saradnje vrše provere na osnovu eksportovanih fajlova - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!