ISTRAGA "ŠPIJUNAŽE": U Višem državnom tužilaštvu formiran predmet o "odavanju" tajnih podataka direktora ANB

V. K. - S. Đ.

24. 03. 2021. u 08:38

NAVODNO odavanje tajnih podataka Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore našlo se pod lupom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje je formiralo predmet povodom ovog slučaja, u vezi sa odavanjem tajnih podataka na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu. Predmet se nalazi u fazi uviđaja.

ИСТРАГА ШПИЈУНАЖЕ: У Вишем државном тужилаштву формиран предмет о одавању тајних података директора АНБ

Foto Arhiva Novosti

Minulog petka nekoliko poslanika opozicije Mila Đukanovića optužilo je vršioca dužnosti direktor ANB-a Dejana Vukšića da je odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO članovima pomenutog parlamentarnog odbora, kojima je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za odbranu i bezbednost Raško Konjević saopštio je da su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Dritan Abazović sugerisali da se dan uoči sednice Odbora povuče materijal, koji je ANB dostavila u vezi sa tajnim podacima članice NATO.

Dejan Vukšić, Foto ANB

- Zašto vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić nije povukao taj materijal, nakon sugestije. On je to pokušao da uradi kad su već svi poslanici imali uvid, na dan sednice, i to je onda bilo besmisleno - izjavio je Konjević.

UGLED BEZBEDNjAKA NARUŠEN

POSLANIK DPS Duško Marković, bivši predsednik Vlade, kazao je da je ugled ANB ozbiljno doveden u pitanje.

- U prethodnom periodu uspeli smo da izgradimo ANB do nivoa ravnopravnog partnera i činioca globalne obaveštajno-bezbednosne zajednice. Sada je to ozbiljno dovedeno u pitanje jer je sadašnja Vlada uspostavila pogrešan odnos koji čini štetu službi, zaposlenima i grubo potire profesionalne standarde - poručio je Marković.

Iz Građanske inicijative "21. maj" saopštili su da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića nastavila sa politikom kompromitacije države i Crnu Goru dovela u predvorje sukoba sa Evropskom unijom i NATO paktom!

- Negativnim mišljenjem Venecijanske komisije na izmene tužilačkih zakona, kao i nezakonitim i skadaloznim obelodanjivanjem imena stranih i domaćih obaveštajaca na parlamentarnom odboru, Krivokapićeva vlada je nastavila sa politikom kompromitacije naše države - poručili su iz "21. maja"

Zdravko Krivokapić, Foto Arhiva Novosti

Podatak koji je otkrio Dejan Vukšić, vršilac dužnosti direktora ANB, interni je podatak Agencije, a ne neke članice NATO saveza, izjavio je premijer Zdravko Krivokapić.

- Vukšić će pokrenuti interni postupak - kazao je predsednik Vlade Crne Gore, pozivajući tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, kako je naveo, nedostojni svoje funkcije dostavili javnosti tajne podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)