ZBOG ZABRANA UGROŽENA EGZISTENCIJA LJUDI: Predsednici Herceg Novog, Tivta i Budve nezadovoljni podrškom Ministarstva finansija

V. V.

17. 03. 2021. u 22:25

PREDSEDNICI hercegnovske, tivatske i budvanske opštine, Stevan katić, Željko Komnenović i Marko Carević obratili su se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja nezadovoljni izostankom podrške privredi u ovim opštinama, koje su posebno ekonomski pogođene zatvaranjem brojnih delatnosti na period duži od mesec dana.

ЗБОГ ЗАБРАНА УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА ЉУДИ: Председници Херцег Новог, Тивта и Будве незадовољни подршком Министарства финансија

Foto: V. V.

- Upoznati smo sa merama koje su donešene za roditelje dece do 11 godina. Osim njih, na području naših opština žive i rade i roditelji starijih učenika, studenata, kao i ljudi koji možda nemaju decu, a egzistencija im je ugrožena merama Ministarstva zdravlja, kojima im je zabranjen rad. Ugrožena kategorija su i podstanari, kao i preduzetnici koji iznajmljuju poslovne prostore. Donošenjem subvencija za zarade za februar za privrednike sa područja naših opština, pokazali biste građanima da ste zaista posvećeni tome da im u vremenima teškim za sve nas, makar malo olakšate borbu za opstanak ionako ugroženog poslovanja - navedeno je u obraćanju trojice predsednika.

Iz Ministarstva finansija pozvali su rukovodstva opština da pokažu razumevanje jer je "Vlada u ograničenim finansijskim uslovima i velikom pritisku na javne finansije, a nastoji usmeriti sredstva na najugroženije delatnosti privrede".

Iz Ministarstva podsećaju da su osim subvencionisanja februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu, aktuelne i ostale mere u okviru Programa subvencionisanja zarada u prvom kvartalu 2021. Navode mogućnost odlaganja i reprograma plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, jednokratnu podršku za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Podsećaju na definisanu meru za smanjenje cene zakupa prostora u državnom vlasništvu za 50 odsto kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Iz Ministarstva je rečeno i da aktuelne mere, one koje podrazumevaju konkretna davanja, i one koje se odnose na olakšice, predstavljaju značajnu podršku privredi.

DA RADE BAR DO 17 ČASOVA

SITUACIJU u Herceg Novom najbolje oslikava najava mogućeg protesta uglavnom vlasnika butika, trogovina i drugih uslužnih delatnosti, koji zahtevaju da im se omogući rad maloprodaja makar do 17 sati, bespovratna sredstva za robu i plaćanje najmova, isplate subvencije na zarade zaposlenih od januara 2021. i anuliraju zaduženi porezi i doprinosi od marta 2020.godine. Oni su uvereni da je Boka više ugrožena od centralne Crne Gore, jer bokeljski gradovi nemaju prihoda osim od turizma a prošle godine sezona je uništena.

- Verujemo da i sada pokazujemo interaktivan pristup kada su privrednici u pitanju, uz svakodnevnu posvećenost analizi njihovih zahteva i njihovog prihvatanje u meri mogućeg u trenutnim finansijskim uslovima", navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)