NA REDU STARIJI OD 80: Počela imunizacija druge prioritetne grupe građana

I. D. S.

09. 03. 2021. u 08:38

NA četiri punkta u Podgorici juče je počela vakcinacija druge prioritetne grupe - starijih od 80 godina.

НА РЕДУ СТАРИЈИ ОД 80: Почела имунизација друге приоритетне групе грађана

Foto Vlada CG

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović navela je da počinje vakcinacija i u drugim opštinama, te da je zadovoljna odzivom građana, posebno starijih. Do sada je u Crnoj Gori vakcinisano 2.406 osoba, odnosno 0,4 odsto stanovništva. Od toga je 1.335 zdravstvenih radnika, što je tek petina ukupno zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Putem servisa za prijavljivanje za imunizaciju, interesovanje je za sada pokazalo 34.000 građana.

Jelena Borovinić Bojović, Foto Vlada CG

Imunizacija u glavnom gradu, za početak je organizovana na četiri punkta u Sportskom centru "Morača" i dva u zdravstvenom objektu "Stara Varoš", a kasnije će se, prema potrebama, otvoriti i punktovi u ostalim za to predviđenim zdravstvenim objektima.

- Ukoliko se vakcinacija nastavi ovim tempom, očekujemo da ćemo u sredu ujutru završiti pelcovanje ove ranjive grupe - kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Stižu nove doze cepiva

- Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84.000 vakcina "Astra Zeneke" koje Crna Gora očekuje u okviru Kovaks programa - kazali su iz Vlade i podsetili da su u toku i pregovori sa kompanijom "Fajzer-Biontek" o nabavci 150.000 doza vakcina.

Ministarka je poručila građanima da se obavezno vakcinišu i dodala da je vakcina bezbedna i sigurna, te da očekuje i da će procenat zdravstvenih radnika koji žele da se vakcinišu biti veći.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200.000 "sputnjik V" vakcine, a tokom ove sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od 2.000 ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko. Navode i da su u toku pregovori za kupovinu još 201.200 doza vakcina "sinofarm".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)