ZLOČIN BEZ ZABORAVA: U Bijelom Polju obeleženo 28 godina od otmice putnika iz voza u stanici Štrpci, rodbina poručuje - još čekamo pravdu

M. S.

27. 02. 2021. u 19:50

ЗЛОЧИН БЕЗ ЗАБОРАВА: У Бијелом Пољу обележено 28 година од отмице путника из воза у станици Штрпци, родбина поручује - још чекамо правду

Foto: Opština Bijelo Polje

SA ovog mesta ću poručiti da se ovaj zločin nikada neće zaboraviti. Da će kao crna tačka retrogradne ideologije postati štivo koje će nove generacije podsetiti na zlo koje je učinjeno i u njima buditi onu svetlu stranu dobročinstva.

Ovo je pred obeliskom “Sat života” u Bijelom Polju kazao Demir Ličina, čiji je otac Iljaz Ličina 27. februara 2003. godine otet iz brzog voza Beograd - Bar sa 20 putnika uglavnom muslimanske veroispovesti na stanici Štrpci.

Pre toga, minutom ćutanja, molitvama i polaganjem venaca na spomen obelisk rodbina i prijatelji otetih putnika iz voza Lovćen 671 poručili su da i nakon dugog niza godina i dalje iščekuju pravdu od sudova u Sarajevu i Beogradu i da je takav odnos nadležnih organa neoprostiv.

- Naše nezadovoljstvo se ne završava samo na tome. Uverili smo se da se sudi samo neposrednim dželatima, ali ne i onima koji su zločin planirali, instruisali i pratili njegove političke efekte. Bol je višestruk jer nepronalazak posmrtnih ostataka, nedobijanje statusa civilnih žrtava rata čine da zločin u Štrpcima posredno traje i da ne sme biti zaboravljen - kazao je Ličina.

Na spomenik žrtvama zločina u Štrpcima vence je položila i delegacija Opštine Bijelo Polje koju je predovdio predsednik opštine Petar Smolović, a senima žrtava poklonili su se članovi porodica otetih putnika, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija, i građani Bijelog Polja.

Foto: Opština Bijelo Polje

Da podsetimo, pripadnici paravojne formacije predovođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem iz Višegrada, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina ali ne i za slučaj Štrpci, oteli su 27. februara pre 28 godina 18 pripadnika muslimanske veroispovesti, jednog Hrvata i još uvek nepoznatu osobu. Potom su ih prebacili na teritoriju Višegrada u čijoj okolini su nesrećni ljudi likvidirani...

Pre nekoliko godina, prilikom čišćenja jezera Perućac, pronađeni su posmrtni ostaci nakoliko otetih ljudi...

Za ovaj zločin u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca koga su na teritoriji Republike Srpske oteli pripadncii MUP Crne Gore i doveli ga u Podgoricu. On je odležao kaznu do poslednjeg dana. Osim njega na pet godina zatvora osuđen je Mićo Jovičić koji je postigao dogvoor o prznanju krivice sa pravosuđem BiH.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)