NEČUVEN SKANDAL: Na deset kilometra od Berana desila se neočekivana situacija (VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

18. 02. 2021. u 19:49

НЕЧУВЕН СКАНДАЛ: На десет километра од Берана десила се неочекивана ситуација (ВИДЕО)

Foto: V.N.

SUDEĆI po svemu, grupa ''lovaca'' odstrelila je u četvrtak medvedicu u mestu Rovcima, majku dva medvedića, sa kojima je probuđena iz zimskog sna u sredu veče kasno, zapucala čak do Berana!

Pošto su se medvedići razbežali, medvedica je krenula najverovatnije tamo odakle je došla-u guste šume u Kaludri. Međutim, dobro obavešteni ''lovci'''nappravili su zasedu o po kratkom postupku prresudili medvedici.

- Pronađen je leš medvedice. Privedeno je nakoliko lica od kojih će biti uzeta ''parafinska rukavica''. Biće veštačemo i naoružanje koji je od njih oduzeto, saopšteno je Novostima iz krugova bliskih istražiteljima, koji će imati pričično posla jer je protiv za sada zvanično nepoznatih počinilaca ovog nedela podnešena krivična prijava.

Meved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj preti izumiranje. Potpisnih međunarodnih dokumenata o tome  i Crna Gora, čijim  Zakonom o divljači i lovstvu, je trajno  zabranjen lov na mečku s mečetom do dve godine starosti i na mužjaka i ženku do dve godine starosti.

Za sada nije poznato odakle je poćelo putešestvije nsrećne medvedice i dva medvedića, koji su se pod okriljem noći spustila se do hotela ''Berane'', koga samo most na reci Lim deli od centra grada!

- Jedan medved, nisam baš siguran da je reč o mečetu, jer je bio znatno krupniji nego što deluje dok se gleda video zapis, došao je do sporednog ulaza u hotel, gde je ''lupao'' po vratima. Stigla je policija, a on se popeo na jedno drvo. Pentrao se po njemu, dok se na njega budno motriilo. Pristigli su i članovi Lovačkog društva Berane, a stigla je i ekipa Interventnog tima za zaštitu krupnih zveri iz Podgorice. Medved se najverovatnije umorio od ''čučanja'' po granama, spustio se i odskakutao u obližnje Luške lugove, pričao nam je očevidac celog događaja, koji je izazvao bvrojne komentare, ali i zabrinutost u gradu, posebno na desnoj obali Lima, jer postooje indicije da je sa ovim ''mališanom'' do Berana ''došetala'' i medvedica i još jedan ''medvedić''...

Vest o nesvalidašnjoj ''poseti'' brzo je osvanula na društvenim mrežama, a kako smo uspeli da saznamo, ''čast'' da se prvi sretne sa medvedom imao je jedan mladi Beranac, koji je u sredu kasno uveče čuo grebanje na vratima. Kada je ustao da vidi o čemu se radi, bio je zaprepašten. Odmah je o tome obavestio policiju, a medved je sutradan osvanuo na drvetu pred hotelom.                    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POSMATRAČ

20.02.2021. 17:39

Медведица са мечићима дошла у хотел ко мисли да јој је ту место нека је узме једно вече за цимерку. Наравно да би било добро да је мечка и мечићи од спасилачких служби били успавани и премештени у њихова станишта далеко од људи. Показало се да ми то немамо. Ко штити горштаке, њихову децу, крупну и ситну стоку од напада медведа, нико. Шта би било да је медведица због заштите младунаца растргала дете од неког горштака, ником ништа. Свакако да се десила несрећа, али треба разумети и те горштаке, јер су то урадили у страху за своју безбедност и безбедност свих људи који би се могли наћи на путу кретања медведице са мечићима, лако је судити уз комп и из топлих станова.