CAREVIĆ "ZAKLJUČAVA" BUDVU, POSEBNE MERE U CRNOJ GORI: Drastičan skok broja zaraženih na primorju, na primorju nema dovoljno lekara

B. Dabić

10. 02. 2021. u 17:05

ZBOG drastičnog povećanja broja zaraženih korona virusom predsednik Opštine Budva Marko Carević zatražio je od Vlade Crne Gore da se uvede totalno zatvaranje grada. Carević je mišljenja da je , “zaključavanje Budve nužno i nije neuobičajeno, jer je dalo rezultate u drugim opštinama”.

ЦАРЕВИЋ ЗАКЉУЧАВА БУДВУ, ПОСЕБНЕ МЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драстичан скок броја заражених на приморју, на приморју нема довољно лекара

Foto: V. M.

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Budva održao sastanak na kom je konstatovano da je neophodno pod hitno preduzeti mere za zaštitu stanovništva od virusa COVID-19.

To bi podrazumevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, prelazak na on-line nastavu u školama, zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića, te prilagođavanje trgovačkih i uslužnih preduzeća novim epidemiološkim okolnostima.

Carević je ocenio da je taj scenario najbolji za Budvu. On smatra da je loša komunikacija budvanskog Doma zdravlja s Ministarstvom zdravlja, a i između policije i sanitarne inspekcije.

- Sada, usled zakasnele intervencije i alarmiranja, ostaje žal zašto je to tako. Mislim da nije dobro da se politika bavi životima građana i nadam se da ćemo iz ovoga izvući pouke. Treba, bez obzira na sve navedene činjenice, pokušati preduzeti mere koje će biti efikasne u cilju suzbijanja pandemije, kazao je Carević.

- Predali smo zahtev Vladi Crne Gore i resornom ministarstvu da preduzmu, po pitanju naših predloga, određene mere i da donesu odluke. Da li će ih doneti ili neće videćemo. Verovatno znaju šta im je raditi. Opština, ja lično, i sve strukture opštinskih službi su na raspolaganju. Čekamo da stručnjaci zdravstvenih službi donesu odluke i daju instrukcije šta da radimo. Mi smo posvećani tome i nemamo važnijih stvari od borbe sa COVID-om - rekao je Carević i podsetio je da Budva nema bolnicu, da broj zdravstenih radnika nije na adekvatnom nivou i da kapaciteti za borbu protiv koronavirusa nijesu dovoljni.

Carević je naglasio da je veoma važno spasiti turističku sezonu. 

Danas su saopštene posebne mere koje važe za Budvu i Tivat, a obuhvataju i zabranu javnih skupova, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odeće i obuće, tržni centri), zabranu rada vaspitno-obrazovnim ustanovama (predškolske ustanove, škole, fakulteti, osnovne škole, ustanove kulture), odnosno nastava će biti organizovana onlajn. Takođe, zabranjuju se sve sportske manifestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima.

Jelena Borovinić Bojović / Foto MCP

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da će danas biti organizovan važan sastanak sa direktorima svih ovih zdravstvenih centara, sa ciljem organizacije otvaranja Kovid centra za jug Crne Gore.

- Važno je da smo već danas postigli dogovor u DZ Budva da od sutra počne sa radom patronažna služba za kovid pacijente. Moći će veći broj pacijenata da dobija terapijski protokol u kući. Takođe DZ Budva i Tivat da otvore konkurse za prijem dodatnog broja medicinskih sestara i lekara. Kadrovski kapaciteti su ograničeni i mi nismo u prilici da preko noći obezbedimo lekare. Ali, svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem ne samo u ovim već i u opštinama koje to budu zahtevale. Takođe, tražimo i 15 lekara za Hitnu pomoć na teritoriji cele CG. Kao i da 235 medicinskih sestara i tehničara, koji su bili angažovani u svim zdravstvenim centrima na teritoriji CG u zadnje dve godine ili više, i koji su radili na određeno budu primljeni u stalni radni odnos - kazala je Borovinić Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri