HAPŠENJA U CRNOJ GORI: Lisice Vukčeviću, Mugoši i Adžiću, Ivanović priveden

Novosti online

04. 02. 2021. u 11:23

SPECIJALNO državno tužilaštvo (SDT) krenulo je u akciju hapšenja osoba za koje se veruje da su zloupotrebili službeni položaj i nesavesno radili prilikom raspodele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda.

ХАПШЕЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Лисице Вукчевићу, Мугоши и Аџићу, Ивановић приведен

Budimir Mugoša, Foto: Printskrin

Službenici Specijalnog policijskog tima uhapsili su jutros tri osobe osumnjičene za nenamensku raspodelu ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Abu dabi fonda.

U zgradu SPO priveden je i nekadašnji ministar poljoprivrede i savetnik predsednika Crne Gore Petar Ivanović međutim dok mu Skupština ne skine poslanički imunitet ne može zvanično biti uhapšen za sumnju u korupciju tokom projekta za podsticaj severa.

Među uhapšenima je i donedavni predsednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Po nalogu SDT-a, privedeni su i bivši ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša ali i procenitelj Milan Adžić, njima se na teret stavlja sumnja u krivično delo - nesavestan rad u službi.

U toku su privođenja ali i konsultacije oko saslušanja kod tužiteljke Stojanke Radović u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva.

"Vijesti" saznaju da se tokom dana i u petak očekuje hapšenje još nekoliko osoba - korisnika kredita, koji se nalaze na listi SDT-a.

Potpredsednik Vlade, Dritan Abazović saopštio je ranije danas da u što kraćem roku treba skinuti imunitet Ivanoviću.

SDT bi trebalo da zatraži skidanje imuniteta od Administrativnog odbora Skupštine, nakon čega će taj zahtjev biti predat na odluku i poslanicima na prvoj narednoj sednici parlamenta.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović i smenjeni direktor IRF fonda se sumnjiče da su 2015. godine sa Arapima dogovorili posao i zaključili projekat.

U prve dve godine, kada je isplaćeno 11,5 miliona dolara kredita, Ministarstvo poljoprivrede je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodelu kreditne linije crnogorskim firmama na severu.

Za tužioce je sporno što je Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS direktno primalo novac iz Abu Dabi fonda, a zatim i činjenica da su sami, preko računa u Prvoj banci, odobravali kredite firmama, koje su se javile na konkurs, pa se veruje da su se na taj način nezakonito bavili bankarskom delatnošću. Upravo u tom delu postoje elementi za otvaranje krivičnog postupka zbog zloupotrebe službenog položaja, jer prema Zakonu o Centralnoj banci, kreditnim poslovima mogu se baviti samo banke i druge kreditne institucije. Ministarstvo poljoprivrede, kako se vjeruje, u prve dvije godine ADMAS projekta je isplatila milionske kredite firmama, koje su imale sumnjive zaloge pa su zbog aktivirane garancije zbog čega je nastala direktna milionska šteta za državu.

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)