KATNIĆ PAKUJE KOFERE: Poslanici u Skupštini Crne Gore postigli dogovor o izmenama tužilačkih zakona

V. KADIĆ

04. 02. 2021. u 08:38

NOVA parlamentarna većina postigla je dogovor o izmenama tužilačkih zakona i očekuje se da što pre u skupštinsku proceduru podnesu inicijativu kojom se predviđa ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić i formiranje Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala.

КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Посланици у Скупштини Црне Горе постигли договор о изменама тужилачких закона

Foto Skupština CG

Ovim činom dovode se u status neraspoređenog Katnić i njegov tim. U javnosti je procurio dokument u kome se obrazlaže ova odluka uz ocenu da dosadašnje Specijalno državno tužilaštvo, ustanovljeno 2015. godine, nije ispunilo očekivanja u borbi protiv korupcije i ima veoma ograničene domete.

Ovo tužilaštvo, po oceni nove vlasti, nije ostvarilo zapažene rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uglavnom je prethodnih godina služilo za obračunavanje sa opozicijom i političkim neistomišljenicima Demokratske partije socijalista. Celu ovu proceduru pokrenuo je Demokratski front i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević, koji su dali mesec dana Vladi Zdravka Krivokapića da inicira izmene zakona o tužilaštvu.

Milivoje Katnić, Foto Jutjub

- Mi smo čekali, slušali i očekivali da će ono što je bio izborni program biti ovaploćeno kroz zakonski predlog iz oblasti bezbednosti i pravosuđa. Međutim, pošto smo zaključili da Vlada nije spremna da krene u ozbiljnu demontažu pravosuđa, odlučili smo da saopštimo da ćemo dati vreme vladi Zdravka Krivokapića od mesec dana da sama inicira izmene i dopune Zakona o tužilaštvu, kako bi se otpočelo sa demontažom jednog institucionalnog oblika koji je bio povezan i sa organizovanim kriminalom i koji je korišćen kao pesnica DPS u borbi protiv političkih protivnika i svih građana - saopštio je Knežević.

ČAĐENOVIĆ STRAHUJE OD VAKUUMA

SPECIJALNI tužilac Saša Čađenović smatra da bi prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usled ukidanja SDT-a, mogao nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala. Međutim, u predloženim izmenama zakona o tužilaštvu navodi se da će te poslove preuzeti Vrhovno državno tužilaštvo.

Ovim pravnim aktom propisano je da rukovodioca posebnog državnog tužilaštva i posebne državne tužioce bira Tužilački savet na osnovu javnog oglasa.

Stupanjem na snagu ovog zakona glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci izabrani u skladu sa Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu imaće status neraspoređenih tužilaca, do izbora rukovodilaca.

Milan Knežević, Foto N. Paraušić

Tužilački savet će, u roku od šest meseci od stupanja na snagu novog zakona, rasporediti tužioce u okviru Državnog tužilaštva, u skladu sa odlukom o njihovom broju.

- Za raspoređivanje državnih tužilaca nije potreban pristanak državnog tužioca koji se raspoređuje - ističe se u dokumentu.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao je za 18. februar sednicu parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)