U SUSRET PRAZNIKU U HERCEG NOVOM: Umesto tradicionalne berbe, sadnja mimoze

V .V.

02. 02. 2021. u 15:39

U SUSRET 52. Prazniku mimoze koji će početi 15. februara a trajaće do sredine marta, sa programima koji će biti realizovani uglavnom u on lajn formatu, u opštini Herceg Novi planirali su da umesto tradicionalne berbe organizuju sadnju mimoze.

У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Уместо традиционалне бербе, садња мимозе

Foto: Arhiva

Sadnice se obezbeđene za sve mesne zaednice od Sutorine do Kamenara. I baš u ovoj mesnoj zajednici, prema rečima predsednice Maje Popović, odlučili su da sadnice koje im pripadaju poklone zainteresovanim meštanima, jer Kamenari nemaju puno javnih površina.

-Pozvaćemo meštane i predložiti da mimozu sade u svojim dvorištima  koja se nalaze uz magistralini pojas i uz lokalne puteve - objasnila je Popović.

Prema njenim rečima cilj ove lepe akcije je da se oplemni prostor i obnavljaju zasadi mimoza koji su svojevremeno imali rod od 60 tona cveta koji je iz Herceg Novog stizao do svih gradova nekadašnje Jugoslavije. Tada je na području hercegnovske opštine bilo skoro 30 hiljada stabala egzotčne mimoze koja je postala jedan od hercegnovskih simbola. Sada je procenjeno da ima oko pet hiljada stabala, ali unazad nekoliko godina nadležni čine sve da taj broj povećaju, posebno na javnim površinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri