NI STABLA KONOPLJE U ''OBODU'': Cetinjani "kratkih rukava", Kanađani umesto ulaganja napravili dug za zakup

M. SEKULOVIĆ

01. 02. 2021. u 06:34

U PRESTONICI Crne Gore kopne predizborna obećanja, nekadašnje vlasti. Posle žičare koja bi Cetinjane vozila "od gora do mora" i fabrike čokolade, do propasti je doveden i kontroverzni program uzgoja industrijske konoplje.

НИ СТАБЛА КОНОПЉЕ У ОБОДУ: Цетињани кратких рукава, Канађани уместо улагања направили дуг за закуп

Foto Demokrate

- Po Ugovoru o zakupu, zaključenom sa Konzorcijumom koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i "Ramel" pre skoro godinu dana, investitor se obavezao da za dve godine i šest meseci uloži 10 miliona evra, da zaposli najmanje 100 Cetinjana i da mesečno u budžet prestonice uplaćuje 55.000 evra po osnovu zakupa nepokretnosti. Dakle, do danas je, shodno navedenom, trebalo već da bude zaposleno najmanje oko 50 radnika, investirano oko četiri miliona evra i da u budžet bude uplaćeno skoro 400.000 evra samo po osnovu zakupa - kaže predsednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Cetinje Danilo Mrvaljević.

On podseća da su cetinjske Demokrate tražile i insistirale prilikom utvrđivanja teksta ugovora, da dobiju mnogo čvršće garancije, u vezi sa ozbiljnošću i dinamikom projekta.

- Tražili smo tada da u ugovoru jasno budu precizirani rokovi i da se daju određene garancije da će zaista i biti otvorena nova radna mesta, da se utvrdi mnogo bolji tekst ugovora, u cilju zaštite interesa prestonice. Predstavnici DPS i SD tada su to glatko odbili, navodeći da je suvišno. Istog momenta bilo je jasno da će ovo najverovatnije biti samo još jedna njihova predizborna "fabrika čokolade" - kaže Mravljević, aludirajući na investiciju iz Ukrajine, koja nikada nije realizovana na Cetinju.

Izgradnja objekata na prostoru bivšega "Oboda" još nije ni započeta.

- Od 400.000 evra, koje je trebalo da budu uplaćeni po osnovu zakupa, prestonica je prihodovala svega 33.000. Godinu dana nakon potpisivanja ugovora i obećanja stotina novih radnih mesta za dve godine i najmanje deset miliona ulaganja, sve je ostalo na 100.000 depozita uplaćenih prilikom prijave po javnom pozivu i garanciji Prve banke. Iznos duga samo po osnovu zakupa, narednog meseca, premašiće iznos depozita i garancije zajedno - tvrdi Mrvaljević.

BIZNIS PLAN

KANADSKI Konzorcijum bio je prvorangirani na javnom pozivu za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg "Oboda". U dostavljenom Biznis planu piše da će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja iz suvog cveta za industrijske i prehrambene svrhe u skladu sa Zakonom o sprečavanju zloupotrebe droga. Seme koje bi se koristilo za setvu konoplje ispunjavalo bi zahteve Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga, kao i Zakona o semenskom materijalu poljoprivrednog bilja i Zakona o zaštiti biljnih sorti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)