TURCI PRODAJU SVOJ DEO U LUCI BAR? Port od Adria dobija novog većinskog vlasnika

Tanjug

29. 01. 2021. u 23:11

ТУРЦИ ПРОДАЈУ СВОЈ ДЕО У ЛУЦИ БАР? Порт од Адриа добија новог већинског власника

Foto: B. Dabić

Turska kompanija "Global Ports" razmatra mogućnost prodaje svog udela u "Port of Adria" iz Bara, nekadašnjih "Kontejnerskih terminala" državne Luke Bar.

To je navedeno u pismu “Global Portsa” koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj, prenose “Vijesti”.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavesti akcionare o svojim daljim planovima, među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

“Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor 'Global Ports Holdinga' razmatra mogućnosti u vezi sa 'Port of Adrijom', komercijalnom lukom u Baru. Još se ne zna kada će i da li će biti dogovoreni uslovi prodaje. Saopštenje o tome biće objavljeno kada to bude prikladno”, navedeno je iz ove kompanije.

“Global Ports” u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona evra, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

“Odbor i više rukovodstvo sada će usmeriti vreme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom 2021. godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor 'Global Ports Holdinga' veruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu”, ističu u pismu iz kompanija.

“Global Ports” 2013. godine kupio je od Vlade Crne Gore 62 odsto akcija “Kontejnerskih terminala” za osam miliona evra, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona evra, a dodatno još 7,6 miliona evra.

Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izveštaju za devet meseci prošle godine, “Port of Adrija” je u gubitku 1,4 miliona evra, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona evra.

U izveštaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona evra, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kojem iskazuje nameru da obezbedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 meseci”.

“Global Ports” je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona evra, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)