OPOZVANI U BOJKOTU: Istekao rok za dolazak, sedam ambasadora izbeglo konsultacije sa premijerom

V. KADIĆ

19. 01. 2021. u 06:34

ROK za dolazak svih diplomatsko-konzularnih predstavnika Crne Gore, koje je na ambasadorske konsultacije u Podgorici pozvalo Ministarstvo vanjskih poslova, istekao je juče.

ОПОЗВАНИ У БОЈКОТУ: Истекао рок за долазак, седам амбасадора избегло консултације са премијером

Foto Vlada Crne Gore

Sedam opozvanih diplomata nije se pojavilo u glavnom gradu Crne Gore, da bi iz resornog ministarstva stiglo upozorenje da neodazivanje na konsultacije bez opravdanog razloga predstavlja težu povredu službene dužnosti. Razgovori sa ambasadorima trebalo je da započnu juče i da traju narednih dana.

Na osnovu Zakona o vanjskim poslovima Vlada Crne Gore je utvrdila da se sa dužnosti ambasadora opozovu: Darko Pajović (Kina, Indonezija, Koreja), Miodrag Vlahović (Sveta stolica i Suvereni malteški red), Obrad Mišo Stanišić (Bosna i Hercegovina), Vera Kuliš (Nemačka), Dušanka Jeknić (Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kraljevina Saudijska Arabija, Kraljevina Bahrein), Sanja Vlahović (San Marino, Italija, Malta) i Tarzan Milošević (Srbija). Ukaz o njihovom opozivu nije želeo da potpiše predsednik države Milo Đukanović, što je dodatno zakomplikovalo celu situaciju.

Foto Vlada Crne Gore

Prilikom posete Berlinu, šef diplomatije Đorđe Radulović razgovarao je sa ambasadorkom Kuliš, koja je jedini karijerni diplomata.

- Imao sam priliku da joj objasnim razloge za opoziv, a dalja objašnjenja uslediće od premijera na konsultacijama - saopštio je Radulović. - Ako napadnete komesara Varheljija onda je to šteta, ako neko ne govori strane jezike i sedi u ambasadi i ne radi ništa, to šteti imidžu zemlje, i ako neko podržava jednu stranu ili drugu tokom političke kampanje, to jeste vrsta štete. Ovde ne govorim o materijalnoj šteti već o etičkoj tački gledišta, to je nešto što niko ne može da porekne.

OPOZIV DOBAR

AMBASADORI u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Indoneziji nisu karijerne diplomate nego kadar DPS - kaže, za "Novosti", prof. dr Srđan Vukadinović, politički analitičar, dodajući da ovaj potez Vlade Zdravka Krivokapića treba pozdraviti jer diplomatija je ogledalo Crne Gore.

- Međutim, ne smeju se svi ambasadori smeniti odjednom, jer ako Crna Gora ostane na otpravnicima poslova, to ne bi bilo dobro. Ovi što nisu došli biće razrešeni. Izuzetak je ambasador u SAD koji je stekao uslov za penziju. Dobro bi bilo da Vlada ne napravi iste greške i umesto ovih imenuje diplomate po partijskom ključu, ne vodeći računa o karijernim ambasadorima. Zato Vlada mora da bude oprezna sa razrešenjem velikog broja crnogorskih ambasadora.

Jovan Vučurović, poslanik vladajuće većine (DF) pitao je ministra Radulovića - šta čeka sa smenom DPS ambasadora koji su "podržali poziv da se pale hramovi i vernici SPC".

- Pošto on pokazuje nesnalaženje i neodlučnost u procesu "čišćenja" diplomatske mreže od onih koji su pokazali da nisu diplomate nego vojnici DPS-a, pokušaćemo da mu pomognemo da bude efikasniji - izjavio je Vučurović.

- Javnost se seća skandala koji su pre nešto više od godinu dana napravili ambasadori Miodrag Vlahović, Željko Perović i Nebojša Kaluđerović. Platili su novčanu kaznu svojoj koleginici iz MVP koja je javno pozivala da se u Crnoj Gori spaljuju hramovi SPC, zajedno sa vernicima u njima! I umesto da budu odmah smenjeni, sa njima se danas nešto pregovara i dogovara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije