MILO NAPRAVIO VLADU U SENCI! Demokratski front će u parlamentu inicirati izmene Zakona o predsedniku Crne Gore

V. KADIĆ

18. 01. 2021. u 08:25

PREDSEDNIK Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović oko sebe je okupio sve bivše visokopozicionirane stranačke kadrove, praveći tako još u vreme Duška Markovića paralelnu Vladu!

МИЛО НАПРАВИО ВЛАДУ У СЕНЦИ! Демократски фронт ће у парламенту иницирати измене Закона о председнику Црне Горе

Foto služba predsednika

Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji službe predsednika, koji je ovih dana procurio u javnost, predviđeno je zapošljavanje čak 33 službenika, od čega deset savetnika.

U vreme ekspanzije Đukanovićeve vladavine usvojen je Zakon o predsedniku, kome su data široka ovlašćenja, pa i da formira svoje savete, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena tela. Sredstva za rad predsednika i ona za ostvarivanje prava po prestanku funkcije obezbeđuju se u budžetu Crne Gore. Prošle godine budžet za službu predsednika iznosio je više od milion evra, dok je za bruto zarade opredeljeno skoro pola miliona evra!

Dragan Bojović, poslanik i potpredsednik Demokratske narodne partije, članice Demokratskog fronta, saopštio je da će u parlamentu inicirati i pripremiti predlog izmena i dopuna Zakona o predsedniku Crne Gore, koji je usvojen 2018.godine.

- Milo Đukanović je, sudeći po njegovim najnovijim izjavama i postupcima, ne samo umislio da je iznad Ustava i države, već i da ima moć da, u skladu sa svojom uzurpatorskom političkom svešću, nameće odluke i upravlja novom Skupštinom i Vladom - kaže Bojović. - Sva nepotrebna tela, komisije, savete i radne grupe, čije je formiranje dopušteno postojećim Zakonom o predsedniku, treba ukinuti, a stručnu službu predsednika redukovati na optimalnu meru. Isto važi i za glomaznu službu obezbeđenja, koja mora biti uključena prema realnim potrebama, pri čemu se može dopustiti da, u skladu sa drugim važećim propisima, Đukanović dodatno angažuje privatno obezbeđenje. Ali to dodatno obezbeđenje, ukoliko za njim oseća potrebu, treba da plaća iz sopstvenog, a ne iz džepa građana Crne Gore.

Poznato je da je godinama Đukanović imao najbrojnije policijsko obezbeđenje od svih najvažnijih državnih funkcionera u Crnoj Gori. U jednom trenutku ga je čuvalo čak 13 pripadnika Uprave policije, ne računajući ostala privatna! Milu je ovo drugi predsednički mandat. Prvi put stupio je na dužnost šefa države 1998, a potom dvadeset godina kasnije - 2018. Nešto manje od dva meseca, po završetku predsedničkih izbora, usvojen je Zakon o predsedniku, koji prema imovinskom kartonu, mesečno zarađuje nešto više od 2.000 evra.

UHLEBLjENjE ZA "TIM SNOVA"

U TIMU Đukanovića uhlebljenje su našli bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović i nekadašnja generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić. Veljović je savetnik za odbranu i bezbednost, a Pešićeva za saradnju sa državnim organima. Dok je bivši premijer i predsednik države Filip Vujanović našao stolicu kod Veljovića. Andrijana Marković zadužena je za odnose sa javnošću, dr Amer Halilović za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Boris Bastijančić je savetnik za ustavni sistem i pravna pitanja, Petar Ivanović za ekonomiju, Tamara Brajović za spoljnu politiku i Radojka Rutović za identitetska pitanja. Generalni sekretar u službi predsednika je Slavoljub Migo Stijepović, bivši gradonačelnik Podgorice, osumnjičen za aferu "Koverta"!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti