STIHOVI IZ ZATVORA: Objavljena zbirka "Robijaški refreni" Milana Kneževića

V. K.

18. 01. 2021. u 07:26

СТИХОВИ ИЗ ЗАТВОРА: Објављена збирка Робијашки рефрени Милана Кнежевића

Foto V. K.

SA zavežljajem punim stihova Matije Bećkovića, Ivana B. Lalića, Čerčilovih memoara, Singerovih romana, politički osuđenik Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, prvi put u životu zakoračio je u jedan novi život koji se vodio unutar zidina zatvora u Spužu.

Hapšenja, maltretiranja, teror koji je "krunisan" slanjem u spušku ćeliju zbog iskazanog otpora politici i vladavini Mila Đukanovića, Knežević je pretočio u stihove i dnevničke zapise.

Pesme sabrane u zbirci "Robijaški refreni", koja je nedavno izašla u izdanju kuće "Unireks" iz Podgorice, nastale su u vidu zapisa tokom izdržavanja zatvorske kazne od 21. marta do 15. juna 2018. godine.

- Ova knjiga je zatvorska hronika u kojoj su smešteni moje impresije o životu pod rešetkama, odnos sa zatvorenicima - kaže Knežević i dodaje da je u zatvoru jedan život, drugačije organizovan, sa sudbinama ljudi koji su tu sasvim slučajno ili namerno, svesni svojih grehova i nevinosti. - I upravo sam u tim ljudskim sudbinama pronalazio inspiraciju u sonetima koje sam numerisao do broja 13.

Ubeđen je Knežević da ova knjiga ne bi nikada bila napisana da nije bio u zatvoru i da nije imao iskustva sa kafkijanskim procesima u kojima se našao zajedno sa svojim kolegama iz Demokratskog fronta.

Foto Privazna arhiva

Veliku zahvalnost Knežević duguje recenzentima akademiku Matiji Bećkoviću i prof. dr Draganu Koprivici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)