STIHOVI IZ ZATVORA: Objavljena zbirka "Robijaški refreni" Milana Kneževića

V. K.

18. 01. 2021. u 07:26

SA zavežljajem punim stihova Matije Bećkovića, Ivana B. Lalića, Čerčilovih memoara, Singerovih romana, politički osuđenik Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, prvi put u životu zakoračio je u jedan novi život koji se vodio unutar zidina zatvora u Spužu.

СТИХОВИ ИЗ ЗАТВОРА: Објављена збирка Робијашки рефрени Милана Кнежевића

Foto V. K.

Hapšenja, maltretiranja, teror koji je "krunisan" slanjem u spušku ćeliju zbog iskazanog otpora politici i vladavini Mila Đukanovića, Knežević je pretočio u stihove i dnevničke zapise.

Pesme sabrane u zbirci "Robijaški refreni", koja je nedavno izašla u izdanju kuće "Unireks" iz Podgorice, nastale su u vidu zapisa tokom izdržavanja zatvorske kazne od 21. marta do 15. juna 2018. godine.

- Ova knjiga je zatvorska hronika u kojoj su smešteni moje impresije o životu pod rešetkama, odnos sa zatvorenicima - kaže Knežević i dodaje da je u zatvoru jedan život, drugačije organizovan, sa sudbinama ljudi koji su tu sasvim slučajno ili namerno, svesni svojih grehova i nevinosti. - I upravo sam u tim ljudskim sudbinama pronalazio inspiraciju u sonetima koje sam numerisao do broja 13.

Ubeđen je Knežević da ova knjiga ne bi nikada bila napisana da nije bio u zatvoru i da nije imao iskustva sa kafkijanskim procesima u kojima se našao zajedno sa svojim kolegama iz Demokratskog fronta.

Foto Privazna arhiva

Veliku zahvalnost Knežević duguje recenzentima akademiku Matiji Bećkoviću i prof. dr Draganu Koprivici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni