MILU FOTELJA VAŽNIJA OD ZAKONA: Ne stišava se bura u Crnoj Gori posle odluke Đukanovića da ne parafira akt o slobodi veroispovesti

V. KADIĆ

03. 01. 2021. u 21:54

ODLUKA predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da odbije da potpiše Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, ali i druga pravna akta, ne prestaje da izaziva buru u javnosti. Ne stišava se osuda ovog poteza nove parlamentarne većine u Skupštini, ali i građana.

МИЛУ ФОТЕЉА ВАЖНИЈА ОД ЗАКОНА: Не стишава се бура у Црној Гори после одлуке Ђукановића да не парафира акт о слободи вероисповести

Foto arhiva "Novosti"

Ovim činom otvorila su se mnogobrojna pitanja, od toga da li je predsednik države "izigrao Ustav", kao i "šta dalje", do toga da li su ovim gestom "odbrojani Milovi dani". Po Ustavu, na dnevnom redu Skupštine Crne Gore može doći i pitanje njegovog opstanka na funkciji šefa države.

Marko Kovačević, poslanik Nove srpske demokratije, članice Demokratskog fronta, kaže, za "Novosti", da je osnovno pitanje da li je Đukanović legitimni ili legalni predsednik Crne Gore.

- Da li mi verujemo u njegov demokratski kapacitet i njegove dobre namere prema ovoj zemlji i narodu? Mi iz Demokratskog fronta i Nove srpske demokratije nikada nismo imali bilo kakav vid poverenja i vere da on može nešto dobro i pozitivno da uradi za ovu zemlju. Đukanović je na čelu kriminalne hobotnice koja je poražena na izborima i neophodno je sa tom hobotnicom se obračunati bez odlaganja - kaže Kovačević.

Naglašava i da svi koji čine vlast iz parlamentarne većine i Vlade moraju da zadaju "završni udarac toj kriminalnoj strukturi čiji je predstavnik upravo Đukanović".

- Razgovarati sa njima na nivou ustavnih i zakonskih principa je suludo jer su oni zarobili institucije. Naš zadatak je da ih oslobodimo. I sudstvo i tužilaštvo i DIK, i sve što vidimo da je zarobljeno. Ne treba imati milosti i predusretljivosti prema njima - ukazuje Kovačević.

Milo Đukanović je u subotu, 3. januara, odbio da potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, ali i druge zakone koji su od životnog značaja za građane Crne Gore. Iz klupa njegove opozicione Demokratske partije socijalista usledilila je, razumljivo, bezrezervna podrška.

- Milo Đukanović postupio je u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi - poručio je član Predsedništva DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore Petar Ivanović.

Povodom ove odluke Đukanovića oglasio se Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije.

- Nije Đukanović ovim dobio nikakav žuti karton, on je 30. avgusta prošle godine dobio crveni karton - poručio je Mandić. - Verovatno se sada muče neki delovi Ustavnog suda kako da spasu predsednika, ako on i drugi put ne potpiše zakon. Ali potpisaće Milo Đukanović sve samo da ostane predsednik i da čuva fotelju. Potpisaće i ovaj zakon koji je poništio njegov zakon protiv SPC i svetinja, a sve pravdajući se pravnom obavezom, istovremeno zaboravljajući obaveze prema onima svojima koje je, suprotno njihovoj volji, uveo u ovu borbu pre godinu dana.

PRAVI GREŠKU ZA GREŠKOM

ODLUKOM da vrati izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti, na ponovno odlučivanje u crnogorskoj skupštini Milo Đukanović je homogenizovao svoje protivnike u parlamentu i ojačao novu vlast, smatra direktor Vladimir Pavičević, poslanik u Skupštini Crne Gore iz redova koalicije "Mir je naša nacija" aktuelnog predsednika parlamenta Alekse Bečića.

- Đukanović pravi grešku za greškom - kaže Pavičević, dodajući da crnogorski predsednik nastavlja da odlučuje protiv volje građana Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a