DRAMATIČNA PROGNOZA MILANA KNEŽEVIĆA: Crnu Goru očekuje ozbiljna institucionalna kriza, neophodna demontaža Đukanovićevog režima

Tanjug

02. 01. 2021. u 16:32

PREDSEDNIK DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ranije danas predvideo je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati Zakon o slobodi veroispovesti i upozorio je da Crnu Goru očekuje ozbiljna institucionalna kriza.

ДРАМАТИЧНА ПРОГНОЗА МИЛАНА КНЕЖЕВИЋА: Црну Гору очекује озбиљна институционална криза, неопходна демонтажа Ђукановићевог режима

Foto DF

Knežević je u izjavi za Minu rekao da, s obzirom na to da je poslanik Dragutin Papović saopštio da Đukanović neće potpisati taj zakonski akt, već će ga vratiti parlamentu, kao što je i učinio, skupština ima rok od 15 dana da se ponovo izjasni.

Knežević je objasnio da se Skupština ponovo određuje prema zakonu, bez ikakve rasprave, i prosleđuje taj zakonski akt Đukanoviću, kada će on, po Ustavu i zakonu, biti obavezan da ga potpiše.

Knežević je rekao da, ukoliko Đukanović to ne učini, Crna Gora ulazi u dodatnu institucionalnu krizu.

- I jasno je da fraze i narativi o kohabitaciji sa Đukanovićem nemaju nikakvog osnova, jer smo videli kako su se ovih dana ponašali Demokratska partija socijalista (DPS) i Državna izborna komisija (DIK), koja je na skandalozan i kriminalan način dala sebi za pravo da zaustavi verifikaciju mandata poslanice URA-e - naveo je Knežević.

On je kazao da lideri stranaka parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić moraju zauzeti jasan stav u vezi sa institucionalim i ustavnim opstrukcijama.

- Jasno je da se odlazeći režim, to jeste sadašnja opozicija, nikako ne može pomiriti sa porazom i pokušaće na svaki način da podriva ustavni poredak Crne Gore - rekao je Knežević.

On smatra da će poslednja dešavanja u Skupštini uticati na odnose između vlasti i opozicije i na kohabitaciju sa predsednikom države.

- U ovom trenutku imamo dodatno podeljenu Crnu Goru, uz jasne političke stavove opozicije predvođene DPS-om da će do daljnjeg bojkotovati rad Skupštine i skupštinskih odbora - rekao je Knežević.

On je, pre nego što je saopšteno da je Đukanović taj zakon vratio parlamentu, naveo da sve što se dešava u vezi sa tim aktom tumači kao predkongresne igre između Đukanovića i potpredsednika DPS-a i bivšeg premijera Duška Markovića.

- Jer je jasno da će Đukanović pokušati da očisti stranku od starih kadrova i dovede neke mlade lavove, a da će Marković takođe pokušati da zadrži svoj uticaj i da na mesta odlučivanja u stranci dovede svoje ljude, ili čak samog sebe - kazao je Knežević.

Ponovio je i da je neophodna "demontaža Đukanovićevog režima".

- Sama činjenica da je DIK odbila da verifikuje mandat poslanici URA govori o tome da nismo na pravi način ušli u demontažu i da će poražene snage, predvođene DPS-om, gde god se nalaze njihovi ljudi na mestima odlučivanja, pokušati na svaki način da opstruiraju proces tranzicije vlasti - naveo je, između ostalog, Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju