KONOBARI ISPRED VLADE: Ugostitelji nezadovoljni merama Ministarstva zdravlja, ne mogu više da trpe gubitke

I. D. STOJADINOVIĆ

28. 12. 2020. u 07:26

NAJNOVIJE mere za suzbijanje širenja virusa korona koje je donelo Ministarstvo zdravlja izazvale su revolt ugostitelja, te su vlasnici restorana i kafića najavili za danas masovan protest ispred zgrade Vlade.

КОНОБАРИ ИСПРЕД ВЛАДЕ: Угоститељи незадовољни мерама Министарства здравља, не могу  више да трпе губитке

Ugostitelji na ivici egzistencije

Kako navode, mere su donete bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom, konkretno sa zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu, a direktno se odnose i najviše pogađaju upravo taj segment privrede.

- Ovakvo donošenje mera je neprimereno, pogotovo u situaciji kada se ovim merama odlučuje o ograničenju prava privrednih društava koja obavljaju ugostiteljsku odnosno turističku delatnost. Mere koje su bile na snazi do 22.12.2020. godine, između ostalog, propisivale su da ugostiteljski objekti mogu raditi do 18 časova - navode u Udruženju ugostitelja Crne Gore. - Predstavnici Udruženja su pristali na ovo ograničenje, u komunikaciji sa organima izvršne vlasti, upravo da bi im se omogućio rad za vreme trajanja novogodišnjih i božićnih praznika u obimu koji bi im omogućio da donekle nadomeste gubitke koje trpe već devet meseci. Podrazumeva se da bi duže radno vreme značilo poštovanje važećih epidemiološko-sanitarnih mera koje se odnose na distancu i nošenje zaštitne maske.

Kako dodaju, zahtevaju samo da im se omogući normalno obavljanje delatnosti za vreme praznika, a u skladu sa postojećom situacijom.

Ugostitelji smatraju da su mere diskriminatorske budući da propisuju zabranu rada ugostiteljskih objekata za vreme verskih i novogodišnjih praznika sa jedne strane, dok se tokom istih omogućava izlazak iz prostorija stanovanja radi prisustvovanja verskim obredima. Veruju i da se određenoj grupi ljudi, ničim utemeljeno, ograničava ustavom zagarantovano pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vreme nezaposlenosti.

Predstavnici ugostiteljskog sektora sastaće se sa ministarkom zdravlja Jelenomom Borovinić Bojović i ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, kako bi pokušali da nađu rešenje za njihovu situaciju. Ipak, ističu da od protesta neće odustati, bez obzira na to kakav bude ishod sastanka.

PREKRŠILI ZABRANU

MANjI broj ugostitelja je svoj revolt iskazao i u četvrtak, kada su, uprkos zabrani, otvorili svoje objekte. Policija je privela nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata u Nikšiću, a prijave su podnete i protiv nekoliko ugostitelja u Kotoru i Tivtu. I manji broj ugostitelja iz Podgorice otvorio je lokale, nakon čega je usledila kontrola turističke inspekcije i interventne policije, kao i privođenje u centar bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!