KRIVOKAPIĆU, NE SKRIVAJ SE IZA ĐUKANOVIĆA: Bojović pozvao premijera da povuče sramnu odluku o proterivanju ambasadora Srbije

Novosti online

25. 12. 2020. u 12:17

VLADISLAV Bojović, član predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta, pozvao je danas premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da uvaži interes građana i da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića.

КРИВОКАПИЋУ, НЕ СКРИВАЈ СЕ ИЗА ЂУКАНОВИЋА: Бојовић позвао премијера да повуче срамну одлуку о протеривању амбасадора Србије

Foto: Printskrin

- Ako Crna Gora želi oporavak turizma i privrede, ako teži izgradnji dobrosusedskih odnosa, to je prva stvar koju nova vlada treba da uradi bez odlaganja. Pozivamo premijera da još jednom pažljivo pročita propise i uveri se da Milo Đukanović nema nikakve nadležnosti u ovoj situaciji, već da je povlačenje odluke o proterivanju ambasadora Srbije isključivo nadležnost Vlade, odnosno ministarstva vanjskih poslova Crne Gore - rekao je Bojović.

On je rekao da ne želi da zbog toga što je premijera neko doveo u zabludu građani pomisle da se Zdravko Krivokapić krije iza odluke DPS-a i Mila Đukanovića, koji nema nikakvu moć uticaja niti odlučivanja nakon formiranja nove vlade.

-  Činjenica je da Milo Đukanović nije uskratio agreman Vladimiru Božoviću, već je smenjeni ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović proglasio ambasadora Božovića nepoželjnom osobom u Crnoj Gori. Nipošto ne treba Milu Đukanoviću pripisivati formalnu moć i uticaj koji on nema, jer to samo ide na ruku prevaziđenom i poraženom šefu DPS-a koji, zajedno sa svojom politikom, treba da bude prošlost u Crnoj Gori. Zbog toga je važno da niko, pa ni premijer, ne plasira u javnost neutemeljene kontrukcije koje se tiču nadležnosti državnih organa.

Bojović kaže da pošto je Krivokapić mora da poništi i obesmsli tu odluku pošto je on kao premijer već decidno saopštio da je proterivanje ambasadora Srbije ishitrena i pogrešna odluka i da je posredi pakost bivšeg režima

- U suprotnom, delovaće da ni premijer Krivokapić ne želi da Srbija ima ambasadora u Crnoj Gori i da ne želi da Crna Gora sarađuje sa najznačajnijom državom regiona. To bi bilo isključivo u interesu DPS-a, zbog čega je uostalom DPS ovaj potez i povukao i to u tehničkom mandatu bivše vlade - rekao je Bojović, pa dodao:

- Ako je već Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donelo odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore iz Srbije, pa je ubrzo zatim isto ministarstvo i povuklo zarad želje za obnavljanjem najboljih odnosa sa Crnom Gorom, prirodno je, isključivo zarad interesa Crne Gore, da to isto uradi i naše ministarstvo vanjskih poslova, umesto što se traže neutemeljeni i neodrživi izgovori da se to ne uradi.

Vladislav Bojović/Foto DNP

Bojović ističe da se ovde ne radi o ambasadoru Božoviću lično, već o interesima Crne Gore i elementarnom poštovanju Srbije koja je potencijalno najozbiljniji ekonomski partner Crne Gore, koji samo može da pomogne u prevazilaženju krize u kojoj se nalazi.

- Pored toga, pozivamo Zdravka Krivokapića da ne nastupa sa pozicije žrtve jer je zahvaljujući podršci onih koji su se godinama borili protiv Mila Đukanovića postao prvi na listi koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i zahvaljujući našoj podršci u parlamentu je postao i premijer Crne Gore. Pozivamo premijera da ne nastupa sa pozicije žrtve ni u odnosima sa Srbijom imajući u vidu da je odmah nakon završetka izbora dao nepromišljene izjave o rukovodstvu Srbije nakon kojih je morao da se izvinjava.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista