SKELETI ISPOD PUMPE: Nesvakidašnje otkriće prekinulo rekonstrukciju benzinske stanice u Beranama

M. SEKULOVIĆ

20. 12. 2020. u 17:26

VEST da su prilikom rekonstrukcije benzinske pumpe u blizini Autobuske stanice u Beranama, pronađeni ljudski skeleti zbog čega su radovi prekinuti, uznemirila je Berance.

СКЕЛЕТИ ИСПОД ПУМПЕ: Несвакидашње откриће прекинуло реконструкцију бензинске станице у Беранама

Foto M. Sekulović

Posebno saznanje  je da se ceo "posao" odnošenja skeleta, posle njihovog pronalaženja odvijao iza leđa lokalnih vlasti.

- Parcela nije u vlasništvu Opštine. Nismo obavešteni da se obavljaju istraživanja, ali će lokalna samouprava u granicama svojih mogućnosti pružiti podršku da se okončaju. Iskreno žalim što je došlo do toga. Opština Berane nije do sada obaveštena da su na toj lokaciji pronađeni skeletni ostaci i da je u toku ispitivanje - kaže povodom ovog događaja, predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Stručna lica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, odmah posle otkrića skeletnih ostataka stigla su u Berane, ali o dolasku, kao ni o preduzetim istraživanjima nisu obavestila lokalne vlasti. Po njihovim rečima, "u razgovoru sa stanovnicima Berana, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literature došli su do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo groblje pripadnika islamske veroispovesti".

IZGRAĐENA PRE ŠEST DECENIJA

BENZINSKA pumpa u Beranama koja se sada rekonstruiše, izgrađena je na postojećem mestu pre gotovo šest decenija i nema podataka da je prilikom njene gradnje bilo sličnih problema, mada, radovi koji se sada izvode su daleko složeniji, zahvataju veću površinu i na većoj dubini.

- Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada. Sve pripremne radnje blagovremeno smo obavili i trenutno čekamo odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja. S obzirom na celokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodoloških principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje - saopšteno je iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri