DRITAN TRAŽI NOVU PARCELU ZA MIRAŠA: Odbornici pokreta URA glasali da nepriznata CPC dobije zemljište u Podgorici

V. K.

19. 12. 2020. u 08:14

Parcela koju su odbornici URA, zajedno sa kolegama iz DPS, liberala i socijaldemokrata, dodelili Dedeiću predmet je sudskog spora Mitropolije crnogorsko-primorske i lokalnih vlasti Podgorice.

ДРИТАН ТРАЖИ НОВУ ПАРЦЕЛУ ЗА МИРАША: Одборници покрета УРА гласали да непризната ЦПЦ добије земљиште у Подгорици

Dritan Abazović / Arhiva Novosti

To je, kako je u petak objasnio Abazović, jedini razlog što je Vlada ukinula spornu odluku. Štaviše, vicepremijer je pozvao podgoričke vlasti da Miraševoj CPC odmah dodele drugu parcelu u glavnom gradu Crne Gore za gradnju njihovog hrama.

- Parcela koju je glavni grad ustupio CPC predmet je sudskog spora i zbog toga je Vlada povukla saglasnost na takvu odluku - kazao je Abazović. - Možda bi vlada Duška Markovića uprkos tome dala potrebnu saglasnost, ali ova ne može. Odbornici URA koji su glasali za ovu odluku verovatno nisu imali informaciju da je u pitanju posed pod sporom. Lično nemam ništa protiv toga da CPC dobije zemljište. Pozivam glavni grad da im ustupi drugu parcelu.

U ovom slučaju mnogi su videli još jednu pukotinu između premijera Krivokapića i Abazovića, ali i "udvaranje" Dedeićevim pristalicama. Postoji i bojazan da odluka Vlade neće biti ispoštovana.

Rampa iz Vlade na odluku o dodeli zemljišta CPC, za gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića tako - nema pravnu težinu!

- Ovakve interpretacije su pravno neutemeljene i vrlo problematične sa stanovišta diskriminacije jednog broja naših sugrađana - poručio je Vuković.

Član Pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić pozdravlja odluku Vlade da stavi van snage rešenje o dodeli zemljišta raskolnicima iz Dedeićeve grupe.

- Vlada je postupila po Zakonu o državnoj imovini. Glavni grad kao organ lokalne uprave ovim činom je diskriminisao sve druge verske zajednice, što je nedopustivo - kaže Kavarić, dodajući da ne postoji opasnost da se ne ispoštuje odluka Vlade.

AMNESTIJA

MINISTAR Leposavić objasnio je da je o Zakonu o amnestiji govorio samo kao o mogućem rešenju i nije pričao o preinačenju presude liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Ministar je ranije najavio mogućnost donošenja zakona o amnestiji ako Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj "državnog udara" liderima DF-a.

LEPOSAVIĆ: ZAKON MENjAN HITNO

VLADA Crne Gore prejkuče je jednoglasno usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Kako je objasnio ministar pravde Vladimir Leposavić, javna rasprava je izostala iz razloga hitnosti, ali i zbog toga što izmene ne menjaju suštinu zakona.

- Sve opasne nejasnoće su otklonjene. Cilj zakona je ne da određuje mesto verskim zajednicama, nego da ih stavi u ravnopravan položaj i zaštiti ih od raznih uticaja. A mogućnost za primene neustavnih odredaba ovog zakona nastupila bi već početkom januara, pa smo zbog toga morali hitno da menjamo zakon - objasnio je Leposavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba