FUDBALSKA ISTORIJA NA 450 STRANA: Monografija o malom fudbalu i futsalu u Nikšiću, remek-delo Sretena Miranovića,svedoči o uspesima

Veliša Kadić

13. 12. 2020. u 07:26

DIVOVSKI posao uradio je Sreten Miranović bdijući godinu dana nad monografijom o istoriji malog fudbala u Nikšiću.

ФУДБАЛСКА ИСТОРИЈА НА 450 СТРАНА: Монографија о малом фудбалу и футсалу у Никшићу, ремек-дело Сретена Мирановића,сведочи о успесима

Sreten Miranović

Po oceni mnogih, radi se o remek--delu, između čijih korica je smešteno 450 stranica vrednog materijala uz dvesta ilustracija (1994-2014) koje će probuditi emocije, vratiti sećanja na početke futsala u Nikšiću u kome je gospodario veliki fudbal, na brojne turnire, pa i one u organizaciji "Novosti" koji su punili tribine Malog stadiona i slavili šampione na jugoslovenskom prostoru, njihove evropske nastupe, radosti i suze...

Malo koja sportska organizacija na crnogorskim prostorima je doprinela razvoju futsala i malog fudbala kao što je to Udruženje klubova malog fudbala Nikšić.

AUTOR zanimljivo obrađuje Memorijal "Novak Zeković", a poseban akcenat je dat najstarijem klubu Bajo Pivljanin" iz Plužina i ženskom futsal klubu Ekonomist koji egzistiraju preko dve decenije neprekidno. U delu "Da se ne zaboravi" daje presek razvoja nikšićkog malog fudbala od njegovih početaka 1952. pa do stvaranja prvih futsal klubova...

- Monografija je istorijska i predstavlja presek svih događaja na sceni futsala i malog fudbala od 1994. do 2014. Ona je slikovita priča o Udruženju koje je dalo ogroman doprinos popularizaciji i afirmaciji malog fudbala i futsala na ovim prostorima. Uspesi nikšićkog futsala manifestovani su kroz uspehe Premijera, EPCG, Neksana, Nikšića, Balestra-Goranovića, Župe, Vodovoda, Baja Pivljanina, Građevinskog, ali i Fepa i Pivarca - kaže Miranović.

Premijera stekla popularnost titulom šampiona SRJ 1994. u Nišu

ZLATNIM slovima zapisana su imena fudbalera koji su obeležili jedno vreme - Vujović, Aničić, Delić, Safet Kalezić, Milović, Radulović, Čanović, Matijašević, Kecojević, Todorović, Caušević, Damjanović, Drašković, Gojković, Spasojević, Kadić, Bajović, Memedović, Bečanović, Nikolić, Krunić, Lalović, Marković, Vračar, Đurović i mnogi drugi.

Brojne trofeje osvojila je ekipa Premijer na republičkom, i na saveznom nivou. Titula šampiona SRJ 1994. u Nišu svrstala ih je u red najboljih i najpopularnijih klubova u to vreme. Iz njegovih redova najsjajniju karijeru na evropskoj sceni ostvario je Andrija Piro Vujović, koji je sa ekipom BNL iz Rima osvojio Kup šampiona 1996.

GLADNI POBEDA I TROFEJA

NIKADA niste mogli predvideti lucidnost poteza Vujovića, Rakojevića, Kalezića i Mijanovića. Nikada niste mogli predvideti iz koje pozicije će Milović, Ž. Drašković, Berkuljan, Kovačević, Piranić ili Bošković postići gol... Jednostavno, momci iz Premijera koliko god igrali i sa kim god igrali bili su gladni pobeda i trofeja - napisao je Miranović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)